Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

John Green

header_fbJohn Green

John Green föddes den 24 augusti 1977 i Indianapolis. Han växte upp i Orlando, Florida, innan han flyttade och började på Indian Springs School, en internatskola utanför Birmingham, Alabama. Han tog examen från Kenyon College 2000 med en dubbel major i engelska och samhällsstudier. Hans första bok, Looking for Alaska, var till stor del inspirerad av hans tid på Indian Springs School. Efter att ha lämnat college, spenderade Green fem månader med att arbeta som elevpräst på ett barnsjukhus, och var samtidigt inskriven vid University of Chicago Divinity School. Hans erfarenheter av att arbeta med barn med livshotande sjukdomar inspirerade honom att skriva Förr eller senare exploderar jag (The Fault in Our Stars).

John Green är, förutom en fantastisk och bästsäljande författare, också något av ett internetfenomen. Man kan se och lyssna på honom och brodern Hank Green på Youtube: Vlogbrothers. Den har över 270 miljoner visningar och över 1 miljon personer följer honom på Twitter. De startade kanalen 1 januari 2007 med målet att under ett år undvika att skriva till varandra och istället föra dagliga videologgar. Allt eftersom tiden gick såg fler och fler på dessa videor och en subkultur växte fram. Anhängarna av Green-bröderna kallar sig Nerdfighters och har ett eget forum där de diskuterar allt från välgörenhet till Harry Potter-böckerna.

Förr eller senare exploderar jagHan har så klart också en väldigt bra hemsida, www.johngreenbooks.com, där han svarar på frågor och ger tips på hur man lockar sina vänner att läsa en bok om cancer. Det finns också flera fansajter som lägger upp citat ur John Greens böcker – hur många författare har det?

John Green är författaren med det där lilla extra. Det är lite mer originellt, smart och glimt i ögat. Med Förr eller senare exploderar jag har han tagit sitt författarskap och berättade ytterligare ett steg. Huvudpersonerna Hazel och Augustus träffas i en stödgrupp för cancersjuka tonåringar. Deras tankar och upplevelser om livet, döden och kärlek griper tag i läsarna med en enorm kraft. Man skrattar och gråter, ofta samtidigt. Det är en förkrossande vacker, gripande och humoristisk berättelse om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade. Om att få sin sista önskan uppfylld. Att få beröras på så många sätt, skratta, komma till insikter och gråta, är litteratur när den är som allra bäst.

Köp Förr eller senare exploderar jag »

Under året som gått sedan boken kom ut i USA har det rasat in placeringar på olika topplistor. Entertainment Weekly lät sina läsare rösta fram sin favoritbok. John Green vann före J.K. Rowling och E.L. James. Även Time Magazine utsåg den till bästa skönlitterära bok 2012.

”Jag älskade den här boken. Älskade! [...] Det här kan vara en av de bästa böckerna jag någonsin läst, faktiskt.
Författaren Lisa Bjärbo, bloggen Onekligen

"Här finns ingen sentimentalitet. Här finns livet och döden som en självklarhet i (o)ändligheten. Förr eller senare exploderar jag är en av de absolut bästa ungdomsböcker jag har läst!"
Christina Wedenmark, Bibliotekstjänst häfte 13102


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy