Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Elin Olofsson

header_fbElin Olofsson

Jag satt ombord på Arlanda Express och grät. Jag var på väg till Östersund där jag bor, efter att ha fått mitt hjärta krossat eller i alla fall kantstött i Stockholm, och tårarna kunde inte vänta till dess att jag stod hemma i min egen lägenhet utan började rinna redan på väg ut till flyget.

En okänd kvinna räckte fram en plastad blåbärsmuffins till mig som tröst, men jag kunde ju inte ta hennes färdkost så jag tackade bara ja till en servett, för att försöka torka bort mascaran som spridit sig över ansiktet.

I tron att hus och höstliga landskap skulle lugna tittade jag ut genom tågfönstret, men vi var redan i tunneln under terminalbyggnaderna, så jag såg ingenting utom min egen spegelbild.

Vad var det jag brukade göra när allting var nattsvart, frågade jag mig själv.  Jag brukade skriva. Kanske måste jag börja skriva igen, för att det ska ljusna, tänkte jag. Så åkte jag hem och började på min debutroman Då tänker jag på Sigrid.

Då tänker jag på Sigrid Där flyr huvudpersonen Hanna Stockholm och sitt reklamjobb efter en smärtsam kärlekshistoria med kollegan Henrik. Hon åker till sin jämtländska hemby Gärningsberg för att väcka liv i sina konstnärsdrömmar och flyttar in på släktgården Storgårda, som hennes pappa tvingats lämna många år tidigare. Den står tom efter att Hannas farbror Åke tagit livet av sig. Sigrid, den farmor Hanna aldrig lärt känna, hon som sägs lämna trasiga människor efter sig, är inte heller där. När Hanna så småningom möter familjen och dess plågsamma historia tvingas hon ta reda på vad som händer om man förlorar sig själv – och hur långt kärlek egentligen räcker.

Byn Gärningsberg har lånat drag av min uppväxtort Offerdal, vid foten av den jämtländska fjällvärlden, och nog har Hanna lånat ett och annat drag av mig. Jag är född 1979 och är idag verksam som krönikör och journalist i tidningar och radio. I allt jag gör och skriver finns ett gemensamt drag; att lyfta fram kvinnors liv och villkor i världen, Sverige och Norrland. Då tänker jag på Sigrid är en kärleksroman om passion och förlust, men den kan också läsas som ett försvarstal för de norrländska småbyarnas så kallade surkärringar, sådana som Sigrid, vars innersta känslor, drömmar och uppoffringar vi inte har en aning om.

Och mitt krossade hjärta då? Jo, jag limmade ihop det med bokstäver och ord. Nu slår det trofast och glödande igen, i takt med tangentbordsknattret. Ur det kommer fler berättelser.

Köp Då tänker jag på Sigrid »

Mer av och om mig finns på min blogg: http://elinolofsson.com/


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy