Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Årskurs 1 till och med 6

Här presenteras våra boktips, författarporträtt och genreöversikter för årskurs 1 till och med 6.

100_bocker_att_lasa_innan_man_blir_vuxen_liten

100 böcker att läsa innan man blir vuxen
Den här boken är en skattkista! Här kan lärare, förskollärare, fritidspedagoger, föräldrar, mor- och farföräldrar, ja alla vuxna på jakt efter bra böcker för barn och ungdomar från förskoleklass till nian göra fynd. Karna Nyström, barnbibliotekarie, litteraturpedagog och föreläsare, berättar om mer än 100 roliga, spännande och tänkvärda böcker i olika genrer som alla barn och ungdomar borde få chansen att upptäcka.
Läs mer om 100 böcker att läsa innan man blir vuxen »

Att läsa högt. Viktigt! Roligt! Härligt! Att läsa högt. Viktigt! Roligt! Härligt!
Temagrupperade högläsningsböcker för
barn och ungdomar från 6 till 16 år. Att lyssna när någon läser högt ur en riktigt bra bok, finns det något härligare! Men hur hittar du godbitarna?
Läs mer om Att läsa högt »
Att läsa högt – är att vara lyckliga tillsammans Att läsa högt – är att vara lyckliga tillsammans (folder)
I en kortfattad text med poetisk lyster lyckas Rose
Lagercrantz på sitt personliga och oefterhärmliga sätt förmedla allt det högläsning kan ge till både läsare och lyssnare.
Läs mer om Att läsa högt »
Barnbarnsböcker

Barnbarnsböcker. Att läsa tillsammans
Av Annika Holm och Lena Kjersén Edman
Det är aldrig försent att ha en lycklig barnboksbarndom! Med hjälp av Annikas och Lenas boktips kan mor- och farföräldrar, föräldrar, mostrar, farbröder, lärare, förskollärare eller fritidsledare bygga upp en barn(barns)bokhylla som innehåller böcker för både småttingar och tonåringar.
Läs mer om Barnbarnsböcker »

Barnbokstipset Barnbokstipset del 1-2
Barnbokstipset omfattar mer än 3.000 titlar, varav ungefär hälften är kommenterade, sorterade i 42 genrer alltifrån Annorlunda till Yrkesliv och arbetsliv. Ett inledande hänvisningsregister gör det lätt att hitta fram till rätt bok. För barn i förskole- och lågstadieåldrarna.
Läs mer om Barnbokstipset »
Besläktade själar Besläktade själar
Detta är den första bok på svenska som helt ägnas Montgomerys författarskap. Merparten av boken består av svenska läsares upplevelser av Lucy Maud Montgomerys verk, särskilt Anne på Grönkulla.
Läs mer om Besläktade själar »
Blod! Inget tvivel om den saken! Blod! Inget tvivel om den saken!
Karl G. och Lilian Fredriksson tecknar den svenska barn- och ungdomsdeckarens historia under ett drygt halvsekel. Ett 120-tal författare presenteras i särskilda porträtt. Här ges också en kortfattad genomgång av vuxendeckarens utveckling, tips om hur man kan använda barn – och ungdoms deckaren i skolan, liksom om hur läsintresset kan väckas med hjälp av LL-deckare.
Läs mer om Blod! Inget tvivel om den saken! »
Drakar och kläder - svartsjuka och väder Drakar och kläder – svartsjuka och väder
Barnböcker i teman för förskolan och de första skolåren. En förteckning över ca 1.500 barnböcker lämpliga att användas i arbetet i förskolan och under de första skolåren. Läs mer om Drakar och kläder - svartsjuka och väder »
Faktaboktipset

Faktaboktipset
Detta är en genomgång av faktamedier som är en viktig informationskälla i skolarbetet. Boken fungerar som ett hjälpmedel för bibliotekarier, skolbibliotekarier och lärare för att göra det lättare att tillgodose elevernas varierande behov, från förskolan upp till skolår 9. Läs mer om Faktaboktipset »

Fantasy Fantasy (folder)
Färgglad sex-sidig boktipsfolder för unga fantsyläsare och älskare av Harry Potter skriven av två verkliga entusiaster: Britt Engdal och Gull Åkerblom.
Läs mer om Fantasy »
Från Gossip Girl till Harry Potter

Från Gossip Girl till Harry Potter. Genusperspektiv på ungdomslitteratur.

Med genusglasögonen på skärskådar genus- och litteraturvetaren Maria Nilson några populära genrer inom ungdomslitteraturen: chick lit jr, samtidsrealistiska skildringar, fantasy, science fiction samt vampyr- och skräckromaner.
Läs mer om Gossip Girl till Harry Potter »

För slukaråldern För slukaråldern (folderserie)
Fem sex-sidiga foldrar per år med ca 25 utförligt kommenterade barnböcker i ämnen som efterfrågas av barn i mellanåldrarna. Ämnesvalet bygger på årliga enkätsvar från barnbibliotekarier i hela landet.
Läs mer om För slukaråldern »
Hur man hittar sagor Hur man hittar sagor
En komplett förteckning över de 709 sagor som kommit ut i svenska sagosamlingar 2001 –2005.
Läs mer om Hur man hittar sagor »
Hur man hittar sagor 2006-2010 Hur man hittar sagor 2006-2010
Uppslagsbok över sagor i sagosamlingar utgivna på svenska under åren 2006–2010.
Läs mer om Hur man hittar sagor 2006-2010 »
Klassiker för dig Klassiker för dig
Svenska barn- och ungdomsförfattare presenterar svenska och översatta klassiska barn- och ungdomsförfattare – för barn och ungdom.
Läs mer om Klassiker för dig »
Länder i när och fjärran. Del 1 Länder i när och fjärran. Del 1 och 2.
De två delarna i Länder i när och fjärran består av kommenterade boktips på ca 1000 barn- och ungdomsböcker med tydlig geografisk förankring i ett visst land eller en viss stad.
Läs mer om Länder i när och fjärran »
Mangabiblioteket Mangabiblioteket
Av Fredrik Strömberg
En handledning för dig som vill sätta dig in i den nya spännande kultur som de asiatiska serierna erbjuder. I boken presenteras en mängd serier med angivelse av såväl basfakta som kort resumé av innehåll, angivelse av rekommenderad läsålder, kommentarer om seriernas särdrag, vidareläsningstips etc. Läs mer om Mangabiblioteket »
Resan genom historien

Resan genom historien
Resan genom historien med barn- och ungdomsböcker här i sin femte, helt omarbetade upplaga. Författaren Gunnar Åberg har gallrat inaktuella titlar, skrivit nya, kortare och mer lättillgängliga kommentarer till äldre böcker som fortfarande är läsvärda, många utgivna på nytt under 2000-talet, och lagt till nya böcker — en spännande bokresa genom historien!
Läs mer om Resan genom historien »

Serier på bilbioteket Serier på biblioteket – allt du vill veta om serier du inte visste fanns
Tecknade serier är en spännande konstart och bredden och utbudet av serier är idag stort. Det är inte lätt att hitta de bra serierna, men med hjälp av Serier på biblioteket kan lärare, bibliotekspersonal och andra som vill veta mer om serier lätt hitta guldkornen.
Läs mer om Serier på biblioteket »
Sorg, saknad, sammanhang Sorg, saknad, sammanhang
Boken vänder sig till vuxna som kommer i kontakt med barn och ungdomar i sorg och kris, men också till alla som vill vidga sina kunskaper om dessa barn och ungdomar.
Läs mer om Sorg, saknad, sammanhang »
Spegelproblemet Spegelproblemet
I den här boken gör Anna-Karin Lindh Hedin, som är bibliotekarie och litteraturvetare, en genomgång av ätstörningar i litteraturen.
Läs mer om Spegelproblemet »
Trollkarlar spöken & fantastiska världar Trollkarlar spöken & fantastiska världar
Britt Engdal och Gull Åkerblom presenterar fantasyförfattare – författare som får din fantasi att dansa!
Läs mer om Trollkarlar, spöken och fantastiska världar »
Tusentipset Tusentipset del 1-2
Tusentipsets båda delar utgör en ovärderlig förteckning över bra barn- och ungdomsböcker. Innehåller ca 1.300 kommenterade och ca 2.700 okommenterade tips på användbara böcker. Alla titlar har årskursmarkering, hyllsignum och uppgift om talboks- och punktskriftsutgåva. 
Läs mer om Tusentipset »
Töser med klös Töser med klös
(Föregående upplaga Böcker för dej som är tjej.) Här har Brita Graumann och Britt Långbergs vid Lunds stadsbibliotek valt ut och kommenterat drygt 200 böcker för tjejer i åldrarna sex till sexton år, där innehållet bidrar till att ge läsaren insikt och starka förebilder.
Läs mer om Töser med klös »
Vår enda jord

Vår enda jord – litteratur om djur, natur och jorden vi ärvde
Kanske kan litteraturen väcka en längtan hos barn efter naturupplevelser och hjälpa dem att förstå vilket etiskt ansvar vi människor har gentemot vår omgivning. Från en rad skilda genrer har Margareta Ullström samlat tips på barn- och ungdomslitteratur som kan skapa en känsla av närhet till djur och natur och en medvetenhet om klimathot och miljöfrågor.
Läs mer om Vår enda jord »Logga in
BTJ Förlag

– bli först med att få det senaste från BTJ Förlag!

Bestall_abonnemang

Beställ bok som privatperson »

Bli författare hos BTJ Förlag »

Abonnera på BTJ Förlags utgivning
Alltid 15% rabatt på BTJ Förlags alla titlar!
Läs mer om förlagets abonnemang »
Kontakta BTJ Förlag

img_email btjforlag@btj.se
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy