Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Karin Tidbeck

header_fbKarin Tidbeck

 Jag är från Stockholm men bosatt i Malmö sedan 2007. Jag debuterade 2010 med novellsamlingen Vem är Arvid Pekon?, och kom ut med min första roman, Amatka, på Mix förlag i oktober. Amatka är resultatet av ett åtta år långt projekt, som började som drömanteckningar och gick via diktsamling och kortprosasamling till att sluta som en roman. Berättelsen och de teman som ingår är en vidareutveckling av det jag har sysslat med i min novell- och diktproduktion: om språket som verktyg och vapen, om verklighetens struktur, om att undersöka hur människan fungerar i en verklighet som inte riktigt är vår egen. Boken omtalas som en dystopi, men det är mer kostymen jag klädde berättelsen i snarare än vad jag ytterst skrev om. Men resten får läsaren själv avgöra.

För några år sedan beslutade jag också att börja översätta mina texter till engelska, och blev 2010 antagen till den legendariska skrivarkursen Clarion SF & Fantasy Writers' Workshop i San Diego, en utbildning som har funnits sedan 1968. Sedan dess har jag publicerat noveller i ett flertal nordamerikanska tidskrifter och antologier. Den engelska bokdebuten, novellsamlingen Jagannath, kommer ut i november och har redan hyllats av författare som Ursula K Le Guin och China Miéville. Innehållet är dels noveller från Vem är Arvid Pekon?, dels nyskrivet material varav en del ännu inte finns på svenska. Nästa projekt blir förstås att översätta Amatka till engelska och det engelska materialet till svenska.

Bakom och bredvid författarpersonan är jag bokmal, språk-, forteana- och datorspelsnörd, frilansande skrivpedagog, gammal rollspelare och lajvare, och projektledare på Författarcentrum Syd. Den som bor i Malmö kan se mig rafistulera omkring på Poeten på hörnet, där jag administrerar evenemang och säljer böcker.

AmatkaKöp Amatka »

Läs gärna mer på hennes blogg: www.karintidbeck.com.


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy