Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Elsie Petrén

header_fbElsie Petrén

När jag var ung var författare förmodligen det sista jag trodde att jag skulle bli. Jag var helt inställd på att bli kläddesigner och började också utbilda mig till det. Men plötsligt 1977 förälskade jag mig i instrumentet saxofon. Min förälskelse fick mig att totalt byta inriktning och jag satsade allt på att bli saxofonist i stället. Trots att jag började spela ganska sent i livet lyckades jag i min karriär som musiker. Jag turnerade flitigt och med olika rock-, pop-, och bluesband både i Sverige och runt om i Europa, spelade med i ett husband på TV3 och var även teatermusiker i flera teateruppsättningar i Stockholm.

När jag 1997 fick min första och enda dotter tog jag en paus från musiken och lade saxofonen på hyllan ett tag. Men är man en kreativ person måste kreativiteten pysa ut på något sätt. Att skriva var en tillräckligt tyst sysselsättning när min dotter sov middag. Det dröjde inte länge förrän jag kom på idén att skriva deckare för barn. Jag debuterade år 2000 med Kommissarie Tax. Naturligtvis spelade han saxofon.

Gåtan Felicia HillAtt jag ska fortsätta skriva är det ingen tvekan om. Och att det blir just deckare är inte konstigt. Jag älskar att hitta på mysterier och att lösa dem. Hur jag än försöker kan jag inte låta bli att stoppa in ett deckarmysterium i mina berättelser. Vid det här laget har det hunnit bli fem böcker, en musikcd och en samlingsbok om kommissarie Tax. Mellan åren 2006-2008 utkom jag med fyra deckare om den finurliga flickan Zäta. År 2012 kom den första boken i serien om Adrian ”Gåtan Felicia Hill” som är en ungdomsdeckare. Våren 2013 kommer uppföljaren ”Dunkla hot”.

En mycket rolig bieffekt av att skriva för unga är att få göra författarbesök i skolorna. Det har jag haft turen att få göra en hel del runt om i Sverige. Och eftersom jag tycker att det är så underbart roligt märker jag att det smittar av sig på eleverna. Jag nominerades till Spårhunden 2003, tilldelades Ture Sventonpriset Temmelburken 2004 och SKAP-stipendium 2005 för musikcd:n ”Kommissarie Tax10 låtar och ett mysterium” där jag står för låtar, sångtexter och saxofonspel.

Elsie Petrén (född 1954) saxofonist, kompositör och författare.

Köp titlar av Elisie Petrén »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy