Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Jeanette Winterson

header_fbJeanette Winterson

Jeanette Winterson föddes i Manchester, England, och adopterades av föräldrar verksamma inom pingstkyrkan. De uppfostrade henne i den närbelägna bruksstaden Accrington. Som arbetarklassflicka från norr uppmuntrades inte hennes begåvning. Hennes styvfar var fabriksarbetare och hennes styvmamma hemmafru. Det fanns bara sex böcker i huset inklusive Bibeln och Cruden's Complete Concordance to the Old and New Testaments. Konstigt nog var en av de andra böckerna Malorys Morte d'Arthur och det var denna bok som blev startpunkten för hennes livs mål att läsa och skriva. Huset hade inte något badrum, vilket var tur eftersom det innebar att Jeanette kunde läsa på utedasset i skenet från en ficklampa. Läsning uppmuntrades inte om det inte var Bibeln och hennes föräldrar planerade att skicka ut henne att missionera. Hennes skolgång var nyckfull, men Jeanette sökte och kom in på ett flickläroverk och senare läste hon engelska vid Oxford University. Detta var inte en enkel övergång. Jeanette hade lämnat hemmet vid 16 års ålder efter att ha blivit kär i en annan tjej. Medan hon läste till sin studentexamen bodde hon på olika platser och försörjde sig genom att jobba på kvällar och helger. Hon tog ledigt i ett år för att tjäna pengar och arbetade på ett mentalsjukhus.

Varför vara lycklig när du kan vara normal? Efter Oxford tog hon ströjobb vid teatern och skrev sin första roman, Det finns annan frukt än apelsiner, när hon var 23 år vilken publicerades ett år senare, 1985. Samtidigt publicerade hon en serietidning med bilder, Boating For Beginners. Efter det arbetade hon för sitt förlag, Pandora Press, innan hon 1987 gav ut Passionen på Bloomsbury i Storbritannien och Knopf i USA. Vid den här tidpunkten blev hon författare på heltid och publicerade Skapelsens kön 1989, Skrivet på kroppen år 1992, Konst & Lögner: Stycke för tre röster och en glädjedam 1994, Art Objects (essäer) 1995, Vintergatan går genom magen 1997, The World and other places (noveller) 1998, Powerbook år 2000, en bok för barn: The King of Capri, 2003, Fyrväktaren 2004, och hennes senaste, Stengudarna 2007. År 2005 publicerade hon Tyngd : myten om Atlas och Herakles för Canongate Books Myth-series. År 2006 publicerade Bloomsbury Tidväktaren, hennes första roman för äldre barn (9-11). Dessutom har hon dramatiserat Det finns annan frukt än apelsiner för BBC TV 1990 och hon skrev även manus till en TV-sänd film, Great Moments in Aviation för BBC 2 1994.

År 2002 blev Powerbook teater på Royal National Theatre i London och Theatre de Chaillot i Paris. Scenuppsättningen regisserades av Deborah Warner och i rollerna kunde man se Fiona Shaw, Saffron Burroughs och Pauline Lynch.

Jeanette Winterson har vunnit åtskilliga priser runt om i världen för sina böcker, bland andra the Whitbread Prize i Storbritannien, och the Prix d'argent vid filmfestivalen i Cannes.

Hon skriver regelbundet för olika brittiska tidningar, särskilt The Times och The Guardian.

Jeanette Winterson bor i Gloucestershire i en liten stuga i skogen. När hon inte är där bor hon ovanför sin affär, Verdes, i London i ett förfallet 1790-talshus som hon har restaurerat. Tidvis bor hon även i Paris.

Köp Varför vara lycklig när du kan vara normal? » 


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy