Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Golnaz Hashemzadeh

header_fbGolnaz Hashemzadeh

Världen består inte av atomer, världen består av berättelser. Var och en av oss är summan av berättelser, och när våra atomer släckts ner, multnat och sköljts bort, så är det berättelserna som består.

Hon är inte jag handlar om hur berättelserna väver oss samman. Hur vi är bärare av våra föräldrars glöd, såväl som deras besvikelser. Hur vi är beroende av de andras uppskattning, såväl som utsatta för deras oförmåga att förhålla sig till det som är annorlunda, till historierna de aldrig tidigare hört. Det är en roman om hur vi kämpar för att finna den historia som är vår. Om hur innerligt gärna vi vill ha makten att själva skriva den, samtidigt som vi egentligen önskar krypa upp i en trygg famn. En famn som läser upp vartenda ord för oss, läser varje ord innantill. Hon är inte jag handlar om hur vi önskar oss en given plats, samtidigt som vi gör allt för att sätta våra egna spår utanför de ord som skrivits långt innan vi fötts.

Hon är inte jagNär jag var liten läste jag för att bli del av en större berättelse; en historia som var större än hemmets trånga väggar och närförortens täta ignorans. Och jag läste för att förstå, förstå en värld som tidigt slets i två bitar och gjorde sig oförståelig. Ja, de skrivna orden var mina bästa vänner. De berättade och förklarade lågmält för mig hur allting hänger ihop, även när rösterna omkring mig skrek som högst.

Orden avslöjade att det finns något som är större än det vi ser framför våra ögon. Att ingen­ting är någonting utan sin historia, sitt sammanhang och sitt nästa steg. Och att det inte går att skilja det som är från det som varit, det som ska bli från det som en gång var.

Så jag började skriva, för att förstå hur det här kom från det där. Kanske till och med för att förutspå hur framtiden borde komma att te sig, eller för att förstå det förflutna väl nog för att kunna styra om det som ska bli.

Allt detta. Det är vackert så. Men i grunden läste jag för att min pappa sa läs, och skrev för att min pappa sa skriv. Och så lät han mig förstå världen, och låter den växa framför mina ögon varje dag.

Golnaz Hashemzadeh är född 1983. 2004 var hon, som den åttonde kvinnan i skolans historia och den första med invandrarbakgrund, kårordförande på Handelshögskolan. Hon är inte jag är hennes debut.

Köp Hon är inte jag »
« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy