Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Jennifer E. Smith

header_fbJennifer E. Smith

Drömde du som barn om att bli författare?
Jag har alltid velat bli författare men jag antar att jag aldrig riktigt såg det som ett realistiskt karriärsval. När jag växte upp var det lite som att bli ballerina eller astronaut. Men att skriva och att bli publicerad är två helt olika saker och jag visste att jag skulle skriva till varje pris, bara för att det är något jag älskar att göra.

Du arbetar som redaktör idag. Hur hinner du med att både arbeta och skriva?
Det är ett evigt trixande! Men jag älskar att göra båda delarna och jag känner mig lyckligt lottad att ha två jobb som jag känner så passionerat för. Jag tycker att mitt eget skrivande har utvecklats mycket då jag genom mitt jobb som redaktör arbetar med så många fantastiska författare och att vara författare gör mig definitivt till en mer förstående redaktör. Men att jobba heltid har tvingat mig till att bli mer disciplinerad. Jag skriver bara en gång i veckan så jag har inte tid att få skrivkramp!

Hur kom du på idén till Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet?
För några år sedan tog jag nattflyget mellan Chicago och Dublin och bredvid mig satt en man från Irland. Vi började prata om böcker och pratade hela flygresan. Han var mycket äldre än jag – detta är inte en romantisk berättelse! – men det var ett trevligt sätt fördriva tiden på. När vi klev av planet i Dublin hamnade vi i olika passköer då han var irländare. Jag tror att vi båda trodde att vi skulle kunna ta farväl på andra sidan så vi sa inte hej då, men när jag kommit igenom passkontrollen kunde jag inte hitta honom. Det slog mig hur lustigt det var; att man kan prata med någon i timmar utan att veta hans eller hennes namn. Även om det var en helt annan situation än den i boken så gav den absolut viss inspiration till berättelsen om Hadley och Oliver.

Den statistiska ...Finns det planer på en uppföljare?
Jag får ofta den frågan och jag vill inte utesluta det helt, men för tillfället är jag ganska nöjd med hur boken slutade. Och ibland är det bättre att låta läsarna själva dra sina slutsatser om vad de tror kommer att hända sen …

Berätta lite om din nästa bok, The Storm Makers, som kommer på svenska 2013.
Boken handlar om de trettonåriga tvillingarna Simon och Ruby som bor på en gård i Wisconsin. Vädret har börjat uppföra sig underligt, värmeböljor, kraftiga regnoväder och fruktansvärda stormar avlöser varandra och allt verkar hänga ihop med Simons humör. Det dröjer inte länge innan de upptäcker att Simon är en stormskapare och därmed tillhör ett hemligt sällskap som hjälper till att kontrollera vädret.
När jag växte upp var min pappa lite besatt av vädret. Under hela min barndom fanns ljudet av tv:ns väderkanal i bakgrunden och han köpte alltid en massa prylar för att kunna hålla reda på temperaturen, vindhastigheten eller lufttrycket ute. Jag är glad att allt prat om stormar och kallfronter äntligen kommer till användning!

Du har tidigare skrivit för unga vuxna, hur kommer det sig att du bestämt dig för att skriva för 9-12 år? Funderar du på att skriva fler böcker för denna åldersgrupp?
Jag började skriva The Storm Makers för att utmana mig själv. Mina tidigare böcker har varit realistiska böcker riktade mot tonårstjejer och jag ville prova på något helt annorlunda – en bok för yngre läsare, både pojkar och flickor, som även skulle ha någon form av fantasyinslag. Jag hade så roligt när jag skrev boken att jag gärna skulle vilja göra något liknande i framtiden, men för tillfället skriver jag för unga vuxna igen. Men det är detta som är så roligt med att vara författare; att man får experimentera med nya och annorlunda sätt att berätta en historia på och förhoppningsvis nå en ny publik på samma gång.

Köp Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy