Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Pernilla Lonhage

header_fbPernilla Lonhage

Jag brinner för att beröra människor genom bilder och jag arbetar med dem i olika former, med illustrationer, grafisk form och med film. Ända sedan jag var väldigt liten har jag fascinerats av hur saker och ting ser ut och lagt märke till alla små detaljer. Det kunde handla om mönstret på en tapet eller om varje kronblad på en blomma. I arbetet med illustrationerna till mina och Linda Fridhs bilderböcker, har jag försökt att se med det lilla barnets öga.

Det kan tyckas enkelt att göra bilderböcker för de allra minsta, men som illustratör är det en stor utmaning. De enstaka orden är både en begränsning och en möjlighet. Det är också utmanande att skapa bilder som ska klara av att ses om och om igen. Att böckerna dessutom är det lilla barnets första, gör att varje illustration känns extra viktig.

Jag föddes och växte upp i en liten by på landet. Byn låg vackert och min uppväxt var trygg, men ända sedan jag var en liten flicka längtade jag därifrån, ut i den stora världen. Tecknandet och läsandet blev min tillflykt. Därigenom kunde jag skapa världen som jag drömde om att leva i. Att bli konstnär var min första och största dröm.

När jag var tio år såg jag ett modeprogram från Paris på TV och jag bestämde mig för att jag en dag skulle bo där. Den drömmen höll jag vid liv i många år och till slut blev den sann. Vid 22 års ålder flyttade jag till Paris för att studera franska. Några år senare la jag av olika anledningar de kreativa drömmarna på hyllan och valde istället att läsa internationell ekonomi med inriktning på marknadsföring.

Kuckeliku! : vad säger tuppen i olika länder? Det var fyra nyttiga och lärorika år men framför allt bidrog utbildningen till att jag fick komma tillbaka till mitt älskade Paris. När studierna var klara och jag började arbeta insåg jag dock ganska snart att det inte var rätt väg för mig. Av en slump läste jag om en serieskola i Malmö. Den lät spännande så jag beslöt mig för att söka dit – och jag kom in! Så, vid 29 års ålder blev till slut mina kreativa drömmar verklighet och det var som att livet vände för mig när jag valde att följa mitt hjärta.

Sedan dess har jag frilansat och i huvudsak arbetat som illustratör, men på senare år har jag även börjat arbeta med grafisk och textil form och som filmskapare. Resandet har fortsatt och de senaste åren har jag tillbringat mycket tid i New York. Staden med sin puls och höga energi har varit en stor inspirationskälla för mig. Jag tycker om att uppleva olika världar och resandet har möjliggjort det.

Det är en gåva att få jobba med det man älskar mest av allt och jag hoppas att jag alltid kommer att se på världen med det lilla barnets öga.

Köp Kuckeliku! Vad säger tuppen i olika länder? »

Köp fler av Pernilla Lonhages och Linda Fridhs böcker på BTJ.se »

Läs Linda Fridhs författarporträtt »


 « Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy