Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Helena Lund-Isaksson

header_fbHelena Lund-Isaksson

Det tål att tänka på det här att bli författare. Orden hittar jag på en lapp, instucken som bokmärke i Svenska Akademiens Ordlista. Ordlistan har jag daterat 6 april 1987 och lappen var från mamma. Jag var 17 år och gillade att skriva redan då. Tanken på att nån gång kunna kalla sig författare kittlade mig. Samma år åkte jag till Italien för att gå de två sista gymnasieåren på UWC, United World College of the Adriatic. Jag lärde mig att världen är både mer och större än Sverige och att gränser är något vi själva skapar.

Något av detta vill jag förmedla i boken om Mackan. Mackan, som hellre vill heta Zlatan eller Cristiano, drömmer om att spela fotboll i Italien, helst ända tills han blir nittio år. Men han är också en tänkare, funderar över livets frågor, och leker med ord och uttryck.

Jag har alltid varit bra på att iaktta och registrera tillvaron omkring mig. Jag samlar på berättelser, känslor, dofter, minnen, och jag tjuvlyssnar gärna på samtal. Bra arbetsredskap för en författare.

Mackan ägerEfter studier i svenska språket och litteraturvetenskap tog jag en lärarexamen. Jobbar med vuxenundervisning parallellt med skrivandet. Sedan flera år bor jag i Varberg, med man och fyra barn. Varberg är staden vid havet, vi har alltid salt på fönstren och klibbiga trädgårdsstolar. Och måsarna är livsfarliga. De gör störtdykningar och kniper allt de kommer åt – bullar, korv, glass och mackor. Kvar sitter paralyserade barn och turister med tomma händer. Den kampen vet jag inte hur man vinner. Om det ens är lönt att försöka. 1-0 till måsarna.

Att skriva för barn är väldigt roligt. Mina två första böcker, Aj, sa Lotten och Det fixar Lotten, har som Mackan äger barnets perspektiv. Att lyssna på barn är som att öppna en skattkista. Att höra deras tankar och insikter om livets märkligheter knyter an till det gränslösa.

Och Mackan, hur kom han till då? En dag knackade en liten kille på min axel. Han hette Mackan sa han. Plötsligt fanns han där, så självklar. Det var bara att börja skriva.

Köp Mackan äger »

Köp fler titlar av Helena Lund-Isaksson »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy