Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Mary Pope Osborne

header_fbMary Pope Osborne

Mary Pope Osborne föddes 1949 i Oklahoma. Pappan var överste i armén, vilket innebar att familjen flyttade ofta. När Mary var femton år gick pappan i pension och familjen slog sig ner i North Carolina. Fram till dess hade Mary och hennes tvillingbror, storasyster och lillebror hunnit med att bo i Oklahoma, Österrike, Florida och på fyra olika armébaser.

I North Carolina gick Mary med i den lokala teaterföreningen och tillbringade all ledig tid där, antingen på scen eller bakom kulisserna. Intresset för teatern höll i sig och när hon började på University of North Carolina studerade hon drama men även religion.

Dinosaurierna kommer Efter att ha avslutat studierna i början av 70-talet reste Mary runt i världen. Ett tag campade hon i en grotta på Kreta och slog sig sedan samman med ett gäng européer som skulle resa runt i Asien. De hann med 16 länder, däribland Iran, Irak, Pakistan, Indien och Nepal. I Afghanistan höll Mary på att mista livet två gånger, först i en jordbävning och sedan i ett uppror i Kabul. Hennes resa fick ett abrupt slut i Katmandu då hon fick blodförgiftning.

Väl hemma igen arbetade hon som fönsterskyltare och vårdbiträde i Kalifornien och som rysk resekonsult i Washington. En kväll 1975 medan hon arbetade i Washington gick hon och såg en musikal om Jesse James och blev blixtförälskad i huvudrollsinnehavaren Will Osborne. Ett år senare var de gifta och hade slagit sig ner i New York där de bor än idag.

Den svarte riddaren Ströjobben fortsatte tills Mary en dag började skriva. Hennes första ungdomsbok, Run, Run as Fast as You Can, kom ut 1982 och med den insåg Mary äntligen vad hon ville arbeta med. Hon har under de senaste 30 åren hunnit med att skriva över 100 böcker, däribland bilderböcker, deckare, äventyr och biografier. En dag föreslog hennes förläggare att hon skulle skriva en serie och 1992 kom första delen i Den magiska trädkojan. Sedan dess har serien gjort succé över hela världen och över 70 miljoner böcker har sålts. Den har mottagit flera pris, blivit musikal och 2006 gick den om Harry Potter på New York Times Bestsellerlista.

Köp Dinosaurierna kommer på BTJ.se »

Köp Den svarte riddaren på BTJ.se »

Läs mer om Mary Pope Osborne på: www.marypopeosborne.com och www.magictreehouse.com.

« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se 

 Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy