Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Bengt-Åke Cras

header_fbBengt-Åke Cras

Bengt-Åke Cras föddes 1943 i Ytterhogdal i Hälsingland. Efter att ha arbetat som bland annat trubadur och inköpsassistent började han skriva på heltid 1973. Cras torde vara en av Sveriges mest produktiva författare. Över 200 böcker har det blivit sedan debuten Röda grimman (1973). Cras har skrivit i eget namn och under pseudonymerna Carina Fjällström, John Burell, William Marwin Jr, Janne Bond och Ivar Backhoff.


Köp Ge aldrig uppBengt-Åke Cras har författat allt från deckare till hästböcker, men är tveklöst mest känd för sina böcker om idrott. I bokserier som Ridklubben Röda grimman, Södergårdens hockey club, BK Pantern och Malmens IK har Cras skildrat ungdomar och idrott för flera generationer barn och tonåringar. Han har beskyllts för att vara ytlig men även rönt beröm för sin förmåga att teckna en tidstypisk bild av samhället, idrottsutövarna och idrotten. Cras har också tagit upp svåra ämnen som alkoholmissbruk och dopning i idrottssammanhang.

I en intervju säger Cras "Jag vill ge mina läsare en läsupplevelse, inte uppfostra dem. […] Genom att inte ge dem alla detaljer kan de själva fylla i luckorna. Genom att språket är snabbt och enkelt hänger de med." Om sina ambitioner som författare skriver han ”Det viktigaste som finns är att nå fram till barn och ungdomar, speciellt till dem som sällan eller aldrig läser böcker. Därför fortsätter jag envetet att skriva barn- och ungdomsböcker och besöker skolor och bibliotek för att berätta om mitt skrivande”.

Köp Fler titlar i serien om Malmens IK och David Linder

Bengt-Åke Cras bor numera i Uppsala med sin fru Agneta och foxterriern Dexter. Han har redan firat sitt 35-årsjubileum som yrkesförfattare och oroar sig inte för att få idétorka. ”Jag är övertygad om att idéerna ska räcka min livstid ut. Inte kan jag lägga av nu, när det känns som om jag börjar komma i gång på allvar.”

Köp Ge aldrig upp »

Köp Fler titlar i serien om Malmens IK och David Linder »

 Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy