Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Pernilla Gesén

header_fbPernilla Gesén

När jag är ute på författarbesök i skolorna får jag ofta frågan varför jag blev författare. För att det är vad jag kan, brukar jag svara. Sedan jag tultade omkring, sådär i början av livet, har jag haft en fingertoppskänsla för hur andra mår och för hur människor kommunicerar med varandra. Jag har inte en susning om varför, men jag är tacksam över gåvan. Tusen situationer, dialoger, rörelser och scener dansar i min fantasi, möjliga att gripa tag i och skriva ner.

Att jag skriver barn- och ungdomsböcker är för att jag tycker att det är roligast. Jag har skrivit för vuxna också, många noveller som antogs av kulturtidskrifter, medverkat i en antologi och knappat ihop över hundra teveavsnitt. Men att skriva för barn är en utmaning som är bra för min fantasi. Dessutom gör jag det utifrån ett eget behov. Som med Alva-böckerna. Jag längtade efter bra kapitelböcker som handlade om skilsmässa utifrån barns perspektiv, men hittade inga. Så då skrev jag Alva rymmer (2005) och sedan dess har det ju blivit många fler i serien om den viljestarka flickan Alva.

Köp böckerna om Alva

Köp Det låter braSamma situation uppstod när jag fick min yngsta dotter Lova. Jag letade efter böcker för mycket unga läsare som handlade om dotter och pappa i vardagssituationer, men var fanns de? Och var fanns alla suveräna böcker om våra sinnen för små barn – som inte nödvändigtvis måste låta när man trycker på boken? Så föddes idén till bilderboken Det låter bra! (2010) med fina illustrationer av Sara Gimbergsson. Det låter bra! är första boken av fyra om våra sinnen. Till hösten kommer Det känns fint!Jag kan inte påstå att ungdomsböckerna om Klass 7B föddes utifrån en saknad av böcker som handlar om dem som precis kommit upp i tonåren och deras verklighet. Idén tillkom mer som en utmaning. Jag ville testa hur det var att skriva en bokserie där flera linjer löper parallellt med varandra, med snabb och trovärdig dialog. Att leva mig in i tonåringars tankegångar och liv, pendla mellan de olika rösterna och fånga läsaren, är en häftig upplevelse.

Köp böckerna om Klass 7B

Ibland frågar mina läsare vad jag gör om historierna tar slut. Den frågan skulle jag inte få om de kunde se vad som rör sig innanför pannbenet. Där finns ett hav av berättelser att ösa från och havet är mycket större än jag. Jag oroar mig mest för hur jag ska hinna!

Annat? Jag bor på Södermalm och är uppvuxen i Nacka utanför Stockholm. Jag är ofta ute i skolor och träffar mina läsare och jag älskar att dansa.

Köp böckerna om Alva » 

Köp Det låter bra! »

Köp böckerna om Klass 7B »

Köp fler titlar av Pernilla Gesén »Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy