Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Karin Wahlberg

header_fbKarin Wahlberg

Bibblan av Karin Wahlberg 2010-11-18

Dynamon snurrade väldigt tungt mot däcket och det blev kämpigare att trampa. Och inte räckte cykellysets sken speciellt långt heller. Svagt och gulaktigt skrämde det varken bort troll eller fula gubbar.

Men ändå satt jag där på cykeln. Trampade som en vettvilling genom skogspartiet vid sjuksköterskeskolan, minns jag, på väg till biblioteket.

I Kalmar, där jag växte upp, låg biblioteket på den tiden i en gammal byggnad under höga träd precis intill slottet. En mörk och hemlighetsfull miljö. Och en lång väg att cykla för en åttaåring.

Men på 50-talet cyklade vi barn för det mesta, eller gick. Mina föräldrar hade inte ens bil, och pappa jobbade till sent på kvällarna på tidningsredaktionen och min mamma var sjuk, så det var bara att reda sig själv.

Kanske låg mamma på sjukhuset? Hon gjorde det ibland. Jag visste inte då att hon skulle dö. Eller visste jag det, men ville inte veta; pappa hade ju förvarnat. Men jag hade ett barns obotliga och orealistiska optimism ingraverad i mig. Vuxna klarar det mesta, speciellt med den moderna läkarvetenskapen till hjälp, tänkte jag. Man talade om kräfta på den tiden. Inte cancer. Lika läskigt vilket. Något som åt sig in. Något som förstörde. Något som skulle påverka även mitt liv.

På biblioteket var det varmt och tanterna på barn- och ungdomsavdelningen jättesnälla. De fyllde på mitt bokförråd efterhand. Det blev många ”eländesskildringar”, men inte av det slaget som är populära idag. Inte ”hämtat från verkligheten”. Anne på Grönkulla, Pappa Långben, Singelton-böckerna, Kajsa Kavat och så förstås Fem-böckerna, men de fick man hämta från annat håll, de var inte rumsrena på biblioteket.

Så dog min mamma på våren när jag gick i tredje klass. Vi flyttade, jag bytte skola, åren gick, jag tog studenten 1969 och flyttade till Lund och läste ihop en fil kand i humanistiska ämnen, gick lärarhögskola, arbetade under många år som lärare på högstadiet och läste högt för skolbarnen. Jag bildade familj, födde två barn och läste för dem. Massor av böcker läste jag högt. Och nu läser jag för mitt barnbarn.

Jag visste inte då att jag senare skulle omskola mig till läkare. Inte heller visste jag att jag skulle skriva böcker. Det började i ett trängt läge när jag arbetade på en stor universitetsklinik och behövde en motvikt. Jag skrev. Det blev deckare och lite annat.
Men hela tiden rann en stark fors inom mig av tacksamhet över den läsglädje och tröst som alla barn- och ungdomsböcker skänkt mig. Jag har haft en längtan efter att få ge tillbaka. Att skriva för dagens barn och samtidigt själv leva mig tillbaka till mina egna lässtunder, då för mycket länge sedan.

Camilla och Micke”Camilla och Micke är författaren Karin Wahlbergs andra ungdomsbok om elvaåriga Camilla och hennes familj. Liksom i den första boken, Camilla och lögnen (2009), får vi följa Camilla i hennes vardag och på nära håll ta del av hennes känslor och tankar kring moderns död. Den här gången får vi också dela glädjen i att hitta en vän som förstår en. På ett finstämt och trovärdigt sätt väver författaren in sorgen efter modern i historien, utan att det känns krystat, samtidigt som känslorna är brutalt ärliga. Camillas familj lever i ett sorts vakuum där den elaka styvmamman Arg-Britt tillåts styra med järnhand. Pappan är vek och konflikträdd och Camillas storebror visar hur dåligt han mår genom att umgås med kriminella personer. Camilla lyckas hantera sin tillvaro genom att på ett föredömligt sätt söka stöd hos vuxna utanför familjen samt hos sina vänner. Historien utvecklas till en sorts ungdomsdeckare där utgången länge förblir oviss. Ska Micke åka fast för sina inbrott? Vad ska då hända? Det här är en bok med stort djup som, sitt allvarliga innehåll till trots, aldrig blir mörk. För barn - såväl flickor som pojkar - på mellanstadiet.” Susanne Eek BTJ-häfte 16, 2010.

Köp Camilla och Micke »

Camilla och lögnenKöp första boken om Camilla:  Camilla och lögnen »

Köp fler titlar av Karin Wahlberg »

Karin Wahlbergs hemsida »Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy