Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Anja Baklien

header_fbAnja Baklien

Hej!
Jag heter Anja Baklien och har skrivit barnbokserien Min första blombok (2006), Min första småkrypsbok (2008), Min första skogsbok (2009) och nu senast Min första stjärnbok (2010). Jag är född och uppvuxen i Norge, men bor sedan länge med min familj i Stockholm och trivs med att ha blivit “försvenskad”. Jag arbetar som stabschef vilket innebär mycket möten och pappersarbete. För att få utlopp för min mer kreativa sida är jag på fritiden mycket ute i skog och mark och fotograferar.

Det finns huvudsakligen tre anledningar till hur det kom sig att jag började skriva faktaböcker om naturen för mindre barn.

Köp Min första blombokDen första är mina barndomsminnen av att vara ute i naturen. Det är väl allmänt känt att norrmän gillar att gå på tur och min familj var inget undantag. Mina föräldrar, som är både nyfikna och entusiastiska naturvänner, tog oss med ut på tur i ur och skur. Tillsammans med mina två syskon tillbringade jag därför mycket tid med att leta blommor för att pricka av i floran, göra tuggummi av kåda, leta småkryp under stenar och äta bullar och dricka varm choklad.

Den andra anledningen visade sig en morgon på väg till förskolan med min dotter Live. Jag fick ett infall och bestämde att vi inte skulle stressa i väg som vanligt, utan istället skulle Live få bestämma takten. Alltså fanns inte längre något ”skynda dig nu” eller “kom igen – mamma måste hinna till jobbet”. Vägen till förskolan var bara femhundra meter lång, förbi några hus och en liten skog. Det hade precis regnat och marken var full av maskar. Live tittade på allihop, funderade lite på vad som var fram och bak på maskarna och räknade hur många de var. Köp Min första småkrypsbokVi stannade länge och tittade på en snigel som kröp fram i snigelfart, vi såg ett jättevackert spindelnät med stora regndroppar i. Alltsammans var lika fascinerande, och jag förstod hur stor denna lilla värld var för Live. Den här morgonen tog de femhundra meterna till förskolan en hel timme att gå, men oj så roligt vi hade!

Den tredje anledningen är att jag i många år har fotograferat ute i naturen. En dag frågade en kompis varför jag inte använde mina foton till något, och det satte i gång mina tankar. Visst, kanske kunde bilderna användas på något vis.

Och så föll det på plats: mina barndomsäventyr i skog och mark, mitt barns nyfikenhet på allt i naturen och mitt eget fotograferande blev till idén om Min första blombok. Tillsammans beskriver text och bild de fyrtio vanligaste blommorna i Sverige, och barnen kan samla på dessa från vår till höst genom att i boken bocka av de blommor de hittar.

Köp Min första skogsbokPå förlaget B. Wahlströms nappade de entusiastiskt på idén och sedan dess har det rullat på. Det är fortfarande lika roligt att arbeta tillsammans med de kunniga och kreativa medarbetarna på förlaget. Nu har den fjärde boken i serien, Min första stjärnbok, precis kommit ut. Boken handlar om stjärnbilder, fakta om rymden och de spännande myterna kring hjältar och monster på himlen. Den här gången har illustratören Johan Egerkrans fått hjälpa till att förklara fenomenen med sina bilder.

Idag träffar jag ibland föräldrar eller mor- och farföräldrar som berättar om hur de ger sig ut i naturen med sina barn eller barnbarn för att leta efter blommor, småkryp, svamp och bär som de sedan bockar av i böckerna. Jag blir lika glad varje gång. Det är jätteroligt att skriva för barn – just för att jag verkligen tror att de gillar att vistas i skog och mark, och är lika nyfikna på både den minsta myran och det längsta trädet.

Köp Min första stjärnbok

Jag hoppas dessutom att mina böcker kan vara ett litet, litet bidrag till att förstå vilket ansvar vi har för att ge barnen kunskap om naturen, om hur fantastisk den är men också hur sårbar. Kort sagt: hur allt hänger ihop och är beroende av varandra.

Köp Anja Bakliens senaste bok Min första stjärnbok »

Köp alla böcker i bokserien »Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy