Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Niklas Krog

header_fbNiklas Krog
Jag har alltid slukat böcker. Alltid. Men som allra mest slukade jag när jag var åtta år gammal och nyinflyttad i Stockholm.

På den tiden var jag krampaktigt blyg och hade inte hittat några kompisar i min nya skola, så jag läste nästan dygnet runt. Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta golvade mig fullkomligt när jag var nio år. Jag kunde inte förstå att man kunde skriva så starkt och hemskt för barn! Det är fortfarande en av mina starkaste läsupplevelser.

Märkligt nog gav bokslukandet mig inga kompisar. Men i mellanstadiet visade det sig att jag hade talang för idrott. Friidrottstävlingar i skolan gick nästan pinsamt bra. I nian vann jag allt som gick att vinna och det var säkert skittråkigt för de andra. Men det blev basket jag satsade på. Eftersom jag växte upp i Alvik var klubbadressen självklar. Jag hade tur och hamnade i ett riktigt bra ungdomslag. Så jag fortsatte att vinna. Det blev ett SM-guld 1986, men aldrig den riktiga personliga framgången.

I slutet av 80-talet jobbade jag som tidningsbud på morgnarna och spelade basket på kvällarna, och hade alltså helt lediga dagar. Gamla skrivdrömmar vaknade till liv. Tänk om jag skulle försöka få ihop en bok? En fantasybok. Allt är ju påhittat så det borde vara lätt. (Eller hur? Hahaha!)

En dag satte jag mig ner och började. Fem år och tolvhundra sidor senare trodde jag att jag var klar. Det var jag inte alls. Medan jag väntade på att min redaktör skulle motorsåga sig igenom mitt debutmanus skrev jag korstågsromanen Under Guds himmel (1996). Det tog tre månader. Något hade jag tydligen lärt mig under fem års skrivande. Sedan var tolvhundra sidor nerbantade till trehundraåttiotre, därmed var En krigares hjärta (1997) klar.

Efter det har det bara rullat på. Nästan av sig själv. Jag har skrivit en serie tjocka fantasyböcker och flera historiska ungdomsromaner om allt från Alexander den store till Djingis Khan. (Komplett lista finns på www.niklaskrog.nu)

Köp Turk & Ayla Hösten 2008 provade jag något nytt med ungdomsboken Ingen rädsla, som handlar om en sextonårig kille som går i samma skola som jag en gång gick i. Han är duktig på basket och väldigt blyg. Ni fattar, det är egentligen mig boken handlar om. Men killen har ett lite udda smeknamn. Han är helsvensk och kallas för Turk. I Stockholms baskethallar träffar han Ayla som har turkisk bakgrund och inte är det minsta blyg. Hans raka motsats. Turk och Ayla dras till varandra, trots att de är så himla olika, en vilja att lära känna som bara växer och växer.

Bok nummer två heter Turk & Ayla (2010), och den tycker jag själv är det bästa jag har skrivit. Hittills. Våren 2011 kommer den tredje boken, som utspelar under en enda intensiv sommarvecka på ett basketläger. När den släpps kommer den att vara det bästa jag skrivit.

Köp Turk & Ayla »

Jag har också skrivit en ny serie med fantasyböcker för lite yngre läsare, Legenden om Tann. Tann är en sagornas dvärgar som lever med andra dvärgar i stora grottsalar. Men Tann är inte som de andra dvärgarna. Han längtar ut. En dag ger han sig av. I skogen utanför bergen träffar han den blixtsnabba och lite obetänksamma skogsflickan Aina. De ger sig av på äventyr tillsammans.

Köp Legenden om Tann: Bestens hålaKöp Legenden om Tann: Skogsflickan Det finns två böcker om dem och våren 2011 kommer en tredje. Jag kommer att fortsätta skriva om dem så länge det finns läsare, men också berätta andra historier som dyker upp i huvudet. Vi får se vad det blir. Livet är härligt!

Köp Legenden om Tann:
Skogsflickan 
»

Köp Legenden om Tann:
Bestens håla 
»Köp böcker, talböcker m.m. av Niklas Krog »

Niklas Krogs hemsida: http://www.niklaskrog.nu/

Författarporträtt av Niklas Krog i UR-programmet Mellan Raderna »Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy