Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Måns Gahrton och Johan Unenge

header_fbMåns Gahrton och Johan Unenge

MÅNS GAHRTON
Född 1961 i Lund, uppvuxen i Stockholm och bor i Nacka utanför Stockholm. Måns Gahrton är mycket produktiv som författare. Han tecknade sin första serie som femåring och skrev sin första bok när han var sex. Han fortsatte skriva berättelser under hela sin uppväxt, men det var första när han träffade illustratören Johan Unenge (vid den tiden reklamtecknare), som han vågade gå till ett förlag.

"Vi träffades på en fest för tjugo år sedan. Jag ville göra serier, men kunde inte rita, Johan kunde rita, men inte skriva. ’Jag hittar på och du ritar’, föreslog jag fram på småtimmarna, och dan därpå träffades vi och satte igång med vår första figur, som vi döpte till Agent Annorlunda."
1986 gav Bonniers Juniorförlag ut det första seriealbumet, Samvetssamlaren, som har följts av ytterligare sex album om den annorlunda agenten.

Nu bor de på varsin udde i Nacka, på gångavstånd från varandra, och kan se tillbaka på ett drygt 20-årigt samarbete som bland annat genererat i succéserien Eva & Adam - ursprungligen en tecknad serie i Kamratposten, som har blivit både seriealbum, kapitelböcker, teveserier och en långfilm. Såväl teveserien som seriealbumen och böckerna har vunnit priser och filmen sågs av 400 000 biobesökare.
Likaså är Livet enligt Rosa ursprungligen en serie i Kamratposten, som sedan har blivit böcker, en teveserie och en långfilm. Både teveserien och böckerna har, precis som Eva & Adam, sålts till många länder.

Deras senaste succéserie är Hotell Gyllene knorren, som är en blandning av Fawlty Towers och Emil i Lönneberga. Hittills har sju böcker utkommit om den galna hotellfamiljen men fler planeras och i år blir serien årets julkalender. I februari 2011 går den även upp på vita duken.

Andra titlar som kan nämnas är Ronny & Julia (kapitelböcker, bilderböcker och en TV-julkalender), Ofelia Fransson samt Mållösa United.

På frågan varifrån Måns hämtar inspiration till sina historier svarar han: "Av allt man är med om själv - det man ser och läser. Av hur människor är mot varandra och av att resa, det ger mej av någon anledning alltid många idéer."

Om han inte hade blivit författare?

- Jag ville alltid bli fotbollsproffs, men det skulle jag nog aldrig blivit tillräckligt duktig för. Så jag vet faktiskt inte, jag hann utbilda mig till jurist, men det ville jag ju absolut inte bli. Filmregissör, kanske?JOHAN UNENGE

Johan Unenge, född 1963 i Stockholm och nu boende i Enskede utanför Stockholm, är mycket produktiv som både tecknare och författare. 

"När jag skulle hitta på historien i mina serier blev det tvärstopp", lär Johan Unenge ha sagt när han på 80-talet började teckna till Måns Gahrtons manus. Men sedan dess har hans skapande utvecklats. Under åren med Eva & Adam har Johan alltmer börjat arbeta med hela den skapande processen: både karaktärer, manus och handling utöver det som behövs för själva tecknandet.

2002 debuterade han som författare på egen hand med "Pontus fyra meter över marken”. Det blev ytterligare två böcker om Pontus.

Johan har tecknat hela sitt liv, och arbetade under en period som reklamtecknare. Redan som 25-åring debuterade han med serien "Agent Annorlunda" tillsammans med Måns Gahrton. Därefter har de arbetat tillsammans med en mängd projekt, ofta i ett högt tempo. När "Eva & Adam" blev teveserie 1995 prövade de för första gången att gemensamt skriva manus. Detta blev så lyckat att de numera alltid skriver film och tevemanus tillsammans.

Nuförtiden skriver oftast Måns och Johan sina böcker tillsammans. Men ibland gör de soloprojekt. För Johans del har det bland annat resulterat i fyra böcker om Josefin och Villa-Ulla. Tre böcker om Snöbröderna och en serieroman "Mitt extra liv". Samt ett antal böcker för ungdomar i högstadiet. "Vi som ser på" nominerades 2006 till Augustpriset.

Köp En förknorrad vinter

En förknorrad vinter

Köp Välkommen till Hotell Gyllene knorren

Välkommen till Hotell Gyllene knorren

Köp fler titlar i serien Hotell Gyllene Knorren

Köp böcker av Måns Gahrton och/eller Johan UnengeLogga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy