Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Roberto Bolaño

header_fbRoberto Bolaño

Roberto Bolaño föddes i Santiago, Chile, 1953. Hans pappa var lastbilschaufför och boxare och hans mamma lärare. Han beskrev sig själv som ung som en mager, närsynt, boklärd och ett föga lovande barn. Han hade dyslexi och blev ofta retad i skolan och kände sig som en outsider. I  tonåren flyttade han och familjen till Mexiko City. Han hoppade av skolan, arbetade som journalist och blev aktiv inom en vänsterrörelsen.

Efter ett kringflackande liv slog han sig ner i Spanien, gifte sig och arbetade bland annat som diskare,  piccolo och sophämtare medan han etablerade sig som författare . Han arbetade på dagarna och skrev på nätterna. Sitt genombrott fick han med De vilda detektiverna vilken han 1999 vann Romulo Gallegos Prize för. Han skrev poesi innan han, i början av fyrtioårsåldern, började skriva skönlitteratur. I en intervju har han sagt att han började skriva skönlitteratur eftersom han kände sig ansvarig för sin familjs, sin fru och sina två barns, fortsatta ekonomiska välbefinnande eftersom han visste att han inte skulle kunna säkra deras ekonomi i framtiden som poet.

Han avled i Barcelona 2003 och hade då precis slutfört sitt stora verk 2666 vilken han postumt tilldelades National Book Critics Circle Award för. Den beskrevs av styrelseledamot Marcela Valdes som en "på arbete så rik och bländande att den säkert kommer att dra läsare och akademiker i evigheter." Priset togs emot av hans engelska översättare Natasha Wimmer.

Om 2666:
Fyra litteraturvetare på jakt efter den undflyende, mystiskt försvunne författaren Benno von Archimboldi; en mentalt instabil filosofilärare som hör röster och försöker skydda sin dotter från världens ondska; en sportjournalist som istället för att bevaka boxning ställs öga mot öga med döden - vägarna har fört dem alla till Santa Teresa, en ökenstad vid gränsen mellan Mexiko och USA. En stad märkt av korruption, knarkhandel, svältlönejobb och prostitution - och en brottsvåg där hundratals kvinnor våldtagits, lemlästats och mördats utan att de skyldiga gripits.

2666 är en svindlande resa in i den moderna civilisationens mörkaste hjärta. Med denna postumt utgivna roman, som blivit en sensation världen över, har Roberto Bolaño kommit att räknas som en av vår tids viktigaste författare.

2666

Köp 2666

Provläs: 2666

Fler översatta titlar av Roberto Bolaño

Fler titlar på engelska och spanska av författarenLogga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy