Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Robert Gustafsson

header_fbRobert Gustafsson

Robert Gustafsson brukar kallas ”Sveriges roligaste man” och har under 25 år roat (och oroat…) svenska folket. Men trots att han föddes till komiker har karriären varit långt från utstakad. Som treåring ville han nämligen bli skrothandlare. Sitta vid ett skrivbord, dricka termoskaffe och slå i pärmar. Ju mer bultar och muttrar desto bättre, för att inte tala om hur doften av motorcykelavgaser förfört Robert sen tidiga barnsben.

Han började sin komikerkarriär i slutet av 1970-talet då han spelade revy med komikern Runo Sundberg hemma i Skövde. Ett av hans första uppdrag för TV var barnserien Skrotnisse och hans vänner där Robert gjorde Skrotnisses son Kalles röst. Mer barnprogram blev det när han fick spela Björnes kompis i Björnes magasin i slutet av 1980-talet.

Sitt genombrott i publikens medvetande kom förmodligen med ”illern Göran” och de andra figurerna i TV-programmet I manegen.

Han har vunnit TV-publikens hjärta genom program som Gäster med Gester, Rena Rama Rolf, Nile City 105,6, Percy Tårar, Grogg samt Fyra små filmer med klassiker som Torsk på Tallin, Ben & Gunnar, Parlamentet samt Time Out.

Robert har gjort succé på scenen med bl.a. I Manegen med Glen Killing, Arne Anka, Hotelliggaren och i krogshowen Glenn Killing på Grand.

Robert har nyss haft premiär med nya pjäsen Lögn i helvete som hyllats av en enig kritikerkår.

Hans bejublade framträdanden vid bl.a. Kungagalan i Globen då man firade HM Konungens femtioårsdag, vid Svenska Idrottsgalan (bl.a. i hans imitationer som ”Tony Richardson”, vilken i det närmaste har blivit kultförklarad), samt som populär gäst i finalprogrammen av Allsång på Skansen (vem kommer någonsin att glömma det fantastiska mötet mellan Peps Persson och Robert Gustafsson som god Peps Kopia?), har bidragit till hans titel som en av de största komikerna i Sverige genom tiderna.

Robert Gustafsson har tillsammans med de övriga i ”Killinggänget skrivit manuskript till Fyra nyanser av brunt vilket resulterade i en långfilm samt tv-serie för SVT i regi av Thomas Alfredson. Fyra nyanser av Brunt har erhållit flertalet film- och tv-priser över hela världen och betraktas som ett riktigt mästerverk.

I år firar Robert Gustafsson 25 år i nöjesbranschen med en show på Rondo i Göteborg.

Köp Robert Gustafssons biografi Från vaggan till deadline

Läs förordet och efterordet till Från vaggan till deadline (.pdf) skrivet av Andres Lokko

Köp Galleri Gustafsson: Det mesta av det bästa 1985-2010

Köp Från vaggan till deadline!        Köp Galleri Gustafsson: Det mesta av det bästa 1985-2010

Köp fler titlar med Robert Gustafsson

Robert Gustafssons officiella hemsida: www.robertgustafsson.seLogga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy