Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Ulf Nilsson

header_fbUlf Nilsson

Ulf Nilsson föddes 1948 i Helsingborg men är numera bosatt i Stockholm. Han har skrivit böcker på heltid i tjugofem år och på deltid i ytterligare tio år. Han har arbetat på AMI, varit lärare, bibliotekarie, journalist, metallarbetare och dramatiker. Periodvis håller han i skrivarkurser. Som barn läste han nästan inga böcker alls utan det blev mest Kalle Anka och Vilda Västern. Det var först när han kom upp i övre tonåren som han började bli intresserad av att läsa böcker på allvar och då lockade främst klassiska författare som Dostojevskij. Han menar dock att det är böckerna som man läser som barn som är de viktiga, ur dessa kan man sedan som vuxen gå tillbaka och hämta inspiration och stöd.

För Ulf Nilsson är det viktigt att det finns en mening med det man berättar och att det finns en verklighetsanknytning som gör att den unga läsaren känner igen sig och kan identifiera sig med vad som händer i berättelsen. Författarens starka övertygelse om barn har en grundläggande rättighet att få känna sig behövda och oumbärliga, fick honom att börja skriva böcker för barn och ungdom. Enkla och lättbegripliga historier.

Hans författarskap har resulterat i en bred och omfattande produktion, allt från bilderböcker till vuxenromaner. Hans böcker är fulla av humor, värme och fantasi, och har ofta en självironisk underton. Ett genomgående tema är att det goda alltid segrar över det onda och att han talar i barnens intresse. Det handlar ofta om att bli bekräftad och sedd och att behärska sin egen rädsla genom att beskydda någon som är mindre och svagare.

Ulf Nilsson har genom åren haft många olika husdjur och han låter ofta djur vara huvudpersoner med mänskliga drag i sina böcker. Många av hans böcker har med tiden funnit andra former, som opera, film, radio, barnteater, TV-sagor och till och med frimärken.

Ulf Nilsson vann Augustpriset 1994 för Mästaren och de fyra skrivarna liksom för Adjö, herr Muffin 2002, med illustrationer av Anna-Clara Tidholm.

Ulf är produktiv och har gett ut många bilderböcker, till exempel Älskade lilla gris (1982), Lilla syster kanin (1983) och En dag med mössens brandkår (1995), alla med Eva Eriksson som illustratör. Men också kapitelböcker som Pojkjävlarna (1979) eller När jag var liten var jag stor och stark (1990), liksom ungdomsböcker som Det egyptiska mysteriet (1990), Luftens härskare (1995), Varg nosar och jagar (2002) och Den onda kraften (2005).

Flera av hans böcker är översatta till bland annat till finska, norska, tyska, engelska, danska, franska, afrikaans, japanska och nederländska. Med boken Alla döda små djur (2006) spann Ulf Nilsson och Eva Eriksson vidare på ett långt och mycket framgångsrik samarbete.

Ulf Nilsson är just nu aktuell med Vi letar konstiga bilar illustrerad av Sarah Sheppard. Boken släpps den 13 augusti.

Ulf Nilsson och Sarah Sheppard         Vi letar konstiga bilar

Upplev och utforska staden med Ulf Nilsson och Sarah Sheppard som ciceroner! Vi letar konstiga bilar är en fantasifull och faktaspäckad bilderbok för vetgiriga barn. Stort och smått, fordon och djur skärskådas här på barns vis. Här finns massor att upptäcka precis som på en verklig promenad.

Provläs Vi letar konstiga bilar

Köp Vi letar konstiga bilar

Köp andra titlar av Ulf NilssonLogga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy