Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

BTJ Förlag arbetar aktivt för att stödja och skildra utvecklingen inom den svenska biblioteksvärlden. Vår utgivning vänder sig till bland annat bibliotekarier, lärare och läsare och består av idé- och metodböcker, litteraturförteckningar, boktips, författarporträtt och böcker om biblioteksutveckling. Vi vill med vår utgivning även stödja och stimulera den läsande och lärande processen i samhället. Våra hjälpmedel gör det lättare att hitta rätt bok vid rätt tillfälle.


2018-års utgivning:
Kommande titlar, preliminära namn

Mångfald i litteraturen, Grönlund
Berättelser ur verkligheten, Sandelin
Bibliotekarier i Teori och Praktik, Hansson och Wisselgren
111 Bilderböcker du måste läsa innan ditt barn växer upp, Ehriander
Brytiga Böcker, Gustafsson och Westin
Folkbibliotekens arbete med lättläst litteratur och vuxnas andraspråksinlärning, Björkman
Mord i ordning – 2018
Fortsättning Följer – 2018
Vad kommer sen? – 2018


2017-års utgivning:

Ladda ner omslagFEMINISTISK FANTASTIK
En läslustbok

av Maria Nilson, Helene Eriander och Emma Tornborg

Vad är egentligen feministisk fantastik? Kan det finnas några fördelar med science fiction och fantasy som genrer när man letar efter feministiska texter? Boken ger inledningsvis en rad exempel på feministisk fantasy och science fiction, för att sedan titta närmare på respektive område. Starka flickor, tidsresor, skräck och framtidsscenarier är några av de subgenrer och ämnen som diskuteras. Litteraturen kan få oss att se nya saker och är ett utmärkt medium för att testa och experimentera med nya eller andra tankebanor. Förhoppningen är att du i denna bok ska kunna hitta texter som hjälper dig att göra just detta.

 


Ladda ner omslagNORMKREATIVITET
i Barn och Ungdomslitteraturen
av Maria Heimer

Under hela vår livstid omges vi av normer som vi måste förhålla oss till. Det kan till exempel handla om vad vi gör, vad vi har på oss, vem vi är, hur vi ser ut och vem vi är tillsammans med.

Hur kan vi aktivt arbeta normkreativt med böcker som kraft för att ge barn och unga möjlighet att utvecklas som de unika individer de är och inte vara styrda av normer.

 


Ladda ner omslagSKRIVET OM SKRIVANDE
Skrivfrämjande böcker, övningar och aktiviteter
av Sebastian Lönnlöv

Vill du börja skriva? Kommer du inte loss?
Vill du hitta inspiration?

Författare är drömyrket för många och det finns massvis med böcker om skrivande – Handböcker och essäer som ger råd, inspirerar och väcker tankar, som berättar hur du skriver barnböcker och bästsäljare, filmmanus och memoarer. Skrivet om skrivande rymmer mer än 250 boktips, men också skrivövningar och exempel på skrivfrämjande aktiviteter. I elva intervjuer berättar bibliotekarier och lärare om hur de arbetar med att uppmuntra och utveckla skrivande – och om varför det är så viktigt. Läsning öppnar dörren till andra världar, men skrivandet kan skapa helt nya universum.

 


Ladda ner omslagMORD I ORDNING
Deckar- och Thrillerserier, 2017
Tolfte upplagan

Mord i ordning är ett uppslagsverk över svenska och översatta deckare och thrillers med återkommande huvudperson. I ett särskilt register över huvudpersoner hittar man poliser, agenter, advokater, privatdetektiver, journalister, rättsläkare med flera. Böckerna är uppställda efter författare i den ordning originalupplagan publicerats. Mord i ordning är en guldgruva för den som vill veta vem som skrivit en titel, vilka böcker som finns om en huvudperson och i vilken ordning böckerna i en serie ska läsas.

 


 

Ladda ner omslagFORTSÄTTNING FÖLJER
Romanserier, 2017
Trettiofemte upplagan

Fortsättning följer är ett uppslagsverk över romaner som hör till samma serie, förteckningen gör det lätt att ta reda på läsordning samt om det finns någon fortsättning på den bok man har läst. Fortsättning följer tar upp svenska och översatta romaner som genom huvudperson, miljö eller handling hör så nära samman att de bör läsas i en viss följd. Den här upplagan av Fortsättning följer förtecknar den svenska utgivningen till och med 2017 och är en guldgruva för den som vill veta vem som skrivit en titel och i vilken ordning böckerna i en romanserie ska läsas.

 


Ladda ner omslag

 

VAD KOMMER SEN?
Barn- och ungdomsboksserier, 2017
Trettioförsta upplagan

Det känns tomt när man har läst ut en bra bok. Som att skiljas från en kompis. Men kanske finns det fler böcker som handlar om samma person som du precis har läst om. Titta efter i den här boken. Här står vilka böcker som finns om Greg, Habib, Nelly Rapp och Nikki och du hittar enkelt vilka böcker som ingår i till exempel Pax-serien, LasseMajas detektivbyrå och Cirkusdeckarna. Vad kommer sen? är en guldgruva för den som vill veta vem som skrivit en titel och i vilken ordning böckerna i en barn-och ungdomsboksserie ska läsas.

 


Fler titlar från 2017-års utgivning:

Makten och ärligheten
Omslag »
Växande världar
Omslag »
JallaTillsammans
Omslag »
Skolbiblioteket som pedagogisk investering
Omslag »
Folkbibliotek
Omslag »
Fokusbiblioteket
Omslag »
Tala med barnen
Omslag »
Vad_kommer_sen_2016
Omslag »

Omslag »


2016-års utgivning


« TillbakaLogga in
BTJ Förlag

– bli först med att få det senaste från BTJ Förlag!

Bestall_abonnemang

Beställ bok som privatperson »

Bli författare hos BTJ Förlag »

Kontakta BTJ Förlag

img_email btjforlag@btj.se
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32 | Postadress: 221 82 Lund | 046-180 000 | info@btj.se