Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

BTJ Förlag arbetar aktivt för att stödja och skildra utvecklingen inom den svenska biblioteksvärlden. Vår utgivning vänder sig till bland annat bibliotekarier, lärare och läsare och består av idé- och metodböcker, litteraturförteckningar, boktips, författarporträtt och böcker om biblioteksutveckling. Vi vill med vår utgivning även stödja och stimulera den läsande och lärande processen i samhället. Våra hjälpmedel gör det lättare att hitta rätt bok vid rätt tillfälle.2018-års utgivning:


Steampunk
Ej definitiv omslagsbild

STEAMPUNK
– från kugghjul till samhällskritik
av Maria Nilson

Steampunk dyker inte bara upp i film, litteratur och konst, utan är också mode och estetik. Förutom en genomgång av hur steampunken växt fram, presenteras för genren typiska författare, filmer och – naturligtvis böcker.

Ej utkommen, kommer vintern 2018/2019


Vad ska vi läsa i bokcirkeln

VAD SKA VI LÄSA I BOKCIRKELN?
Lästips och hur vi får fart på samtalet
av Lena Kjersén Edman

”Bilda en bokcirkel och du skall aldrig ångra dig.” Jag har förstås ingen aning om ifall vi som läser är lyckligare än andra människor. Men ett vet jag säkert: Den som läser och samtalar med vänner om läserfarenheter och livserfarenheter kan aldrig ha tråkigt. (Ur boken)

Ej utkommen, kommer vintern 2018/2019Makten och ärligheten

MAKTEN OCH ÄRLIGHETEN: ledarskap i praktiken
av Elisabeth Aldstedt och Johanna Hansson
Inläsare: Cecilia Walton Agrell

Makten och ärligheten är tidigare utgiven som bok och kommer nu även som ljudbok. I Makten och ärligheten får vi ta del av några bibliotekschefers upplevda verklighet, hur de får, eller inte får, saker att hända.Mord i ordning 2018

MORD I ORDNING
Deckar- och Thrillerserier, 2018

Mord i ordning är ett uppslagsverk över svenska och översatta deckare och thrillers med återkommande huvudperson. I ett särskilt register över huvudpersoner hittar man poliser, agenter, advokater, privatdetektiver, journalister, rättsläkare med flera. Böckerna är uppställda efter författare i den ordning originalupplagan publicerats. Mord i ordning är en guldgruva för den som vill veta vem som skrivit en titel, vilka böcker som finns om en huvudperson och i vilken ordning böckerna i en serie ska läsas.Fortsättning följer

FORTSÄTTNING FÖLJER
Romanserier, 2018

Fortsättning följer är ett uppslagsverk över romaner som hör till samma serie, förteckningen gör det lätt att ta reda på läsordning samt om det finns någon fortsättning på den bok man har läst. Fortsättning följer tar upp svenska och översatta romaner som genom huvudperson, miljö eller handling hör så nära samman att de bör läsas i en viss följd. Den här upplagan förtecknar den svenska utgivningen till och med 2018 och är en tillgång för den som vill veta vem som skrivit en titel och i vilken ordning böckerna i en romanserie ska läsas.Vad kommer sen? 2018

VAD KOMMER SEN?
Barn- och ungdomsboksserier, 2018

Det känns tomt när man har läst ut en bra bok. Som att skiljas från en kompis. Men kanske finns det fler böcker som handlar om samma person som du precis har läst om. Titta efter i den här boken. Här står vilka böcker som finns om Greg, Habib, Nelly Rapp och Nikki och du hittar enkelt vilka böcker som ingår i till exempel Pax-serien, LasseMajas detektivbyrå och Cirkusdeckarna. I slutet av boken finns en förteckning över vilka fantasyböcker, hästböcker och deckare som ingår. Vad kommer sen? är en guldgruva för den som vill veta vem som skrivit en titel och i vilken ordning böckerna i en barn- och ungdomsboksserie ska läsas.Rätten till din berättelse

RÄTTEN TILL DIN BERÄTTELSE
normkreativa metoder och brytiga böcker för barn och unga
av Eva Gustafsson och Mia Westin

Böcker, bilder och berättelser kan hjälpa oss att formulera komplexa svar på svåra frågor om identitet, makt och medbestämmande. Men då behöver vi förmedla historier som fler kan känna igen sig i, något vi kan göra genom att använda metoder och material som inkluderar, ifrågasätter och inspirerar till samtal.Ladda ner omslagBIBLIOTEKARIER I TEORI OCH PRAKTIK
Utbildningsperspektiv på en unik profession
av Joacim Hansson & Per Wisselgren (red.)

I den ständigt närvarande diskussionen om bibliotekarie-professionens innehåll och utveckling finns återkommande frågan om utbildningens roll. I takt med att samhället blir alltmer komplext söker också biblioteken en breddad bas av kompetenser för sin verksamhet, något som gör att bibliotekariens grundkompetens ibland ter sig otydlig. Ofta talas det om ett ”glapp” mellan det utbildningsbehov som finns i bibliotekens praktiska vardag och det innehåll som bjuds inom de biblioteks- och informationsvetenskapliga utbildningarna.


Ladda ner omslagBERÄTTELSER UR VERKLIGHETEN
Tips på biografier & biografiska romaner
av Maria Sandelin

Bibliotekarier i informationsdisken får gång på gång uppmaningen att ge tips på ”sanna berättelser”. Människor vill bli berörda och fängslade av sin läsning och många gånger söker man sig därför till det som utges för att vara sant. Ibland tryter såväl fantasin som bibliotekskatalogen och dessutom står böcker i de biografiska genrerna utspridda på bibliotekets olika avdelningar. Syftet med Berättelser ur verkligheten är därför att vara en hjälp till den som är intresserad av biografier och biografiska romaner och till bibliotekarier som behöver hjälp med att tipsa. 

 


2017-års utgivning:

Ladda ner omslagFEMINISTISK FANTASTIK
En läslustbok

av Maria Nilson, Helene Eriander och Emma Tornborg

Vad är egentligen feministisk fantastik? Kan det finnas några fördelar med science fiction och fantasy som genrer när man letar efter feministiska texter? Boken ger inledningsvis en rad exempel på feministisk fantasy och science fiction, för att sedan titta närmare på respektive område. Starka flickor, tidsresor, skräck och framtidsscenarier är några av de subgenrer och ämnen som diskuteras. Litteraturen kan få oss att se nya saker och är ett utmärkt medium för att testa och experimentera med nya eller andra tankebanor. Förhoppningen är att du i denna bok ska kunna hitta texter som hjälper dig att göra just detta.

 


Ladda ner omslagNORMKREATIVITET
i Barn och Ungdomslitteraturen
av Maria Heimer

Under hela vår livstid omges vi av normer som vi måste förhålla oss till. Det kan till exempel handla om vad vi gör, vad vi har på oss, vem vi är, hur vi ser ut och vem vi är tillsammans med.

Hur kan vi aktivt arbeta normkreativt med böcker som kraft för att ge barn och unga möjlighet att utvecklas som de unika individer de är och inte vara styrda av normer.

 


Ladda ner omslagSKRIVET OM SKRIVANDE
Skrivfrämjande böcker, övningar och aktiviteter
av Sebastian Lönnlöv

Vill du börja skriva? Kommer du inte loss?
Vill du hitta inspiration?

Författare är drömyrket för många och det finns massvis med böcker om skrivande – Handböcker och essäer som ger råd, inspirerar och väcker tankar, som berättar hur du skriver barnböcker och bästsäljare, filmmanus och memoarer. Skrivet om skrivande rymmer mer än 250 boktips, men också skrivövningar och exempel på skrivfrämjande aktiviteter. I elva intervjuer berättar bibliotekarier och lärare om hur de arbetar med att uppmuntra och utveckla skrivande – och om varför det är så viktigt. Läsning öppnar dörren till andra världar, men skrivandet kan skapa helt nya universum.

 


Fler titlar från 2017-års utgivning:

Makten och ärligheten
Omslag »
Växande världar
Omslag »
JallaTillsammans
Omslag »
Skolbiblioteket som pedagogisk investering
Omslag »
Folkbibliotek
Omslag »
Fokusbiblioteket
Omslag »
Tala med barnen
Omslag »
Vad_kommer_sen_2016
Omslag »

Omslag »


2016-års utgivning


« TillbakaLogga in
BTJ Förlag

– bli först med att få det senaste från BTJ Förlag!

Bestall_abonnemang

Beställ bok som privatperson »

Bli författare hos BTJ Förlag »

Kontakta BTJ Förlag

img_email btjforlag@btj.se
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy