Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Camilla Lagerqvist

header_fb

Camilla Lagerqvist

Ofta när jag är ute och föreläser på skolor brukar någon av eleverna fråga när jag skrev min första bok.

Eftersom jag för det mesta föreläser för femte- och sjätteklassare så är svaret ganska enkelt: ”När jag var lika gammal som ni”, brukar jag säga.

För så var det. Min första bok, Vilda Henry, skrev jag när jag var runt/ungefär elva år. Det var ingen bok som gavs ut, men den finns fortfarande kvar, en tummad röd anteckningsbok med tätskrivna sidor. Min pappa har sparat den och jag fick den av honom när jag fyllde år i somras.

Det stora intresset för att läsa och skriva berättelser har jag alltid haft. En viktig del i det var mina föräldrar som läste varje kväll för mig när jag var barn. Det väckte lusten att själv läsa och efter att jag knäckte läskoden har jag slukat det mesta i bokväg, från Enid Blyton till Maria Gripe och Sjöwall-Wahlöö. De senare böckerna introducerade min pappa när han läste Den skrattande polisen högt för mig när jag var elva år.

Jag läser fortfarande väldigt mycket böcker, men inte riktigt lika många som när jag var i den där riktiga bokslukaråldern. Det är därför jag tycker att det är så roligt att skriva för just den åldersgruppen. Jag tror att alla åldrar som man har passerat finns kvar inom en och inuti mig finns det mycket kvar av mitt trettonåriga jag.

IsbarnenSedan har jag förstås väldigt stor nytta av min livliga fantasi som författare, fast jag vet att den ställde till det en del för mina föräldrar när jag var barn och hittade på alla möjliga historier.

I dag är jag glad för att jag har så rik fantasi, det gör att jag nästan aldrig har tråkigt eftersom nya berättelser poppar upp i mitt huvud titt som tätt.

Som jag brukar säga till min yngsta dotter, Tilly, fem år, som också tycker om att hitta på saker – i fantasin är allting möjligt.

Mina böcker har ofta historisk anknytning och det beror helt enkelt på att jag själv är väldigt historieintresserad. Som mina senaste böcker Uppdraget och Isbarnen. De utspelar sig under andra världskriget och handlar om tre trettonåriga kompisar - Maja, Ben och Hilde - som bestämmer sig för att bilda en motståndsgrupp som de kallar Svarta rosorna. De får uppdrag som är både spännande och livsfarliga samtidigt som de brottas med samma problem som nyblivna tonåringar gör idag.

Fast just för tillfället är det 1930-talet som gäller. Då ska nämligen min nästa bok utspela sig. Den bok som jag sitter och klurar på nu hemma i mitt hus i Sandviken där jag bor med min man Mattias och våra döttrar Fanny, Hannah och Tilly. Mitt äldsta barn, Christoffer har flyttat hemifrån och har nu en egen liten familj.

Köp Isbarnen på BTJ.se »


« Tillbaka

 Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy