Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Olle Lönnaeus

header_fb

Olle Lönnaeus

Han hade bara en liten stump där lillfingret suttit. Egentligen gör det inte så mycket, sa han. Bara man får behålla tummen.

Jag tror det var det affärsmässiga i hans berättelse som grep mig. Killen var spelare och hade förlorat stora pengar på poker. Satt sig i skuld hos fel personer. Han kunde omöjligt betala. Så de hade sökt upp honom med en bultsax.

”Ta det inte personligt, sa dom. Vi måste tänka på vårt rykte.”

Killen hade fått välja. En kula i knäet eller ett avklippt finger. Han valde vänster lillfinger.

Jag bar med mig historien i rätt många år. Så en dag insåg jag att det fanns ett embryo till en roman i den. Det skulle bli min fjärde: Jonny Liljas skuld.

För mig är det så det fungerar. En skärva ur verkligheten, sätter igång fantasin. En glimt av en människa. Jag skriver intuitivt. Inga stora synopsis. Jag börjar med en idé om en berättelse och konturerna av några gestalter. Det är när jag sitter vid datorn som karaktärerna fylls med liv, det är då jag lär känna dem, och det är då som romanen ta form.

Jonny Liljas SkuldJag har arbetat som journalist i mer än tjugofem år. Skrivit om politik och samhälle i Sverige, Europa och Mellanöstern. De människor jag mött har naturligtvis fött många tankar och idéer i mitt huvud.

På sätt och vis är det ju samma sak man gör som journalist och författare. Man försöker förstå dem man möter, vilka de är och varför de handlar som de gör, och sen gestalta dem efter bästa förmåga. Skillnaden är förstås att journalisten måste hålla sig till sanningen, medan författaren har privilegiet att skapa sin egen värld.

När jag inledde mitt romanskrivande valde jag att utgå från minnen, skärvor och glimtar, från min uppväxt i Tomelilla på Österlen. Det blev boken Det som ska sonas. Även de två följande - Mike Larssons rymliga hjärta och En enda sanning - utspelar sig till största del på Österlens skuggsida.

Min fjärde roman har jag förlagt till Malmö, den stad som jag haft som bas för mitt journalistiska arbete i alla år. Det är en fantastisk stad, fylld av motsättningar. Människor från alla världens hörn. Rika och fattiga. Framtidstro och hopplöshet. Ett myllrande kulturliv och en våldsam brottslighet. Glädje och sorg. Liv och död.

I Malmö mötte jag en feg polis. Han kallades så av sina kolleger, fast jag vet inte om det var sant. En gång hade han i alla fall gripits av panik och svikit en kollega: Nattligt bråk vid Ribban. Ett mc-gäng härjar. Kollegan kliver ur patrullbilen. Plötsligt blir han attackerad. Istället för rusa till undsättning låser den fege polisen bildörrarna och ser sin kollega bli misshandlad.

När karaktären Jonny Lilja växte tänkte jag på den där händelsen också. Jonny är inte bara spelare, utan också polis.

Är han feg?

Kanske bara mänsklig.

Köp Jonny Liljas skuld på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy