Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Lotta Kühlhorn

header_fb

Lotta Kühlhorn

Mitt liv: Jag föddes 1963 i Vasastan i Stockholm. Min mamma var från Stockholm och min pappa från Tyskland. På den tiden fick man automatiskt samma medborgarskap som sin pappa, så jag blev inte svensk medborgare förrän jag var 6 år, samtidigt med honom. När jag var 3 flyttade min familj till en nybyggd förort i Kallhäll och när jag var 6 flyttade vi till en villa i Norrviken, Sollentuna. Jag har två yngre bröder. Mamma var bildlärare och pappa forskare och professor i sociologi (i missbruksfrågor och vård/behandling).

När jag var 10 år skulle vi en dag teckna en bild av två björkar i månsken. När jag satte på skuggor på stammarna tyckte jag att jag kom på tricket med teckning. Samma vecka målade jag en limpsmörgås i perspektiv och då bestämde jag mig för att det skulle bli min framtid; någonting med att rita och måla. Kanske kom det tidigare, jag har alltid noterat hur saker ser ut, varit intresserad av färger och jag har alltid varit väldigt noga med vad jag har för saker omkring mig.

När jag var 16 flyttade jag hemifrån och när jag var 18 gick jag en termin på Tillskärarakademin. Jag sydde också kläder under en period och jobbade i en liten affär i Gamla stan. Till den affären gjorde jag även skyltar som vi ställde ut på gatan varje dag för att folk skulle hitta dit. Att göra skyltarna blev till slut intressantare än att sy kläder och jag sökte och kom in på Konstfack (linjen för grafisk design och illustration) 1983. Sen den dagen var det som om allt föll på plats.

När jag gått ett år på Konstfack bad en vän mig att göra ett omslag till en bok han hade skrivit. Jag fortsatte jag att göra en del bokomslag parallellt med utbildningen. När jag gick ut Konstfack hade jag redan en del kontakter med bokförlag så jag började frilansa som bokformgivare. Samtidigt fick jag mitt första barn 1987, tillsammans med vännen som jag gjorde det första bokomslaget till.
Det tog några år innan jag hittade min ”egen stil”. Jag fick ett barn till ganska kort efter det första, 1989, men när de sedan började på dagis kunde jag kasta mig över jobbet. Jag fick mitt tredje barn 1996.

Nu jobbar jag med bokomslag och bokformgivning, illustrationer och mönster. Det är mitt största intresse och jag får ofta slita mig från jobbet för att det är så kul så jag helst vill stanna där, men jag måste ju även tvätta, laga mat och vara ”normal”. Jag har fortfarande samma sköna känsla för arbetet som när jag började på Konstfack. Och fortfarande samma referenser till färg och form som jag har haft sen jag var liten. Jag går igång på uppdragen och gillar att jobba med själva idéerna. Jag har mitt eget ”lackmus-test” på det jag gör, jag tänker: Vill jag ha det här på mig? Kan jag till exempel ha det här bokomslaget som klänning? Inte förrän det stämmer så är uppdraget klart.

2012 skrev och gjorde jag min första egna bok Rapport! En bok om att göra mönster. Jag tänkte att jag skulle förena mitt intresse för mönster med min kärlek till att göra böcker. Det var underbart och svårt.

Efter mönsterboken ville jag göra böcker om andra intressen. En bok om julen t.ex. Jag tänkte att det kunde vara enkelt eftersom jag gillar julen, och jag var nyfiken på hur jag skulle kunna gestalta min julkänsla. Till min hjälp har jag haft mina två äldsta söner som sedan ett år jobbar tillsammans med mig (Fabian, den äldsta har gått Beckmans och Sigge, mellansonen har gått på Konstfack).

Lottas julJag tänkte att boken skulle vara som en manual, som en bruksanvisning till julen. Dels har jag skrivit om sånt som jag alltid brukar göra till jul, men jag har också letat i gamla böcker efter julpynt som jag tyckte var fint och värt att ta upp igen. Hela tiden har jag försökt känna efter: Är det här jul? (I början värjde jag mig mot ordet ”pyssel”, jag tyckte det lät så futtigt. Man säger t.ex. inte ”pyssla i köket” om att laga mat, eller ”pyssla i trädgården” om att odla växter. Jag tyckte det var viktigare än så.) Det har varit väldigt kul att jobba med boken och extra kul att ha med sina barn, som ju har firat alla sina jular med mig, och som också under arbetet varit stränga kring: Är det här jul? Får vi fram rätta julkänslan nu? Att gå balans mellan högt och lågt, att man inte måste storhandla på hobbyaffären eller köpa färdigt pynt, att det kan räcka med några kottar, bara man är ärlig mot sin känsla. Men alla vi tre tycker fortfarande att snö och ett levande ljus ger den bästa julkänslan!

Ur Lottas jul (pdf): Kristallkrona av kottar
Ur Lottas jul (pdf): Esters paket
Ur Lottas jul (pdf): Flätade nötkorgar
Ur Lottas jul (pdf): Julkrubba i frysen

Köp Lottas jul på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy