Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Marie Helleday Ekwurtzel

header_fb

Marie Helleday Ekwurtzel

Hejsan! Jag heter Marie och är en skåning på 52 somrar som har skrivit en barnbok om hästar.

Hästar, hästar, hästar … Det var det enda jag hade i huvudet när jag växte upp i Helsingborg på 60- och 70-talet. Jag lekte med plasthästar och trähästar, papphästar och lufthästar, läste hästtidningar och hästböcker … Till slut fick jag äntligen börja på ridskola – denna härliga och spännande miljö, full av ljud, dofter och åsynen av hästar och ponnyer i alla möjliga former och storlekar.

På min ridskola fanns allt ifrån små lurviga shettisar till stora, hetsiga fullblod som tävlade i galopp på Jägersro. Jag lärde mig massor om hästar på ridskolan, men mycket annat också, till exempel att ta ansvar. Och att våga göra saker fast det var otäckt. Det var läskigt att bara gå förbi vissa hästar som nafsade efter mig i den trånga stallgången. Men hade jag blivit tillsagd att göra något så måste jag göra det. Även om det var att gå in i en box och sadla ett nervöst fullblod. Och det kändes bra efteråt, när jag hade gjort något som jag egentligen inte vågade. Jag växte lite för varje gång.

Men livet på ridskolan kunde vara sorgligt också, som den gången när min älskade sköthäst Bombi skulle säljas eftersom han inte trivdes på ridskolan längre. Han klättrade bokstavligen på väggarna när någon nybörjare red på honom. Alla hästar klarar inte av att vara ridskolehästar. Han försvann och jag var förstås otröstlig. Men jag fick bli skötare på en annan häst, Grållen. Sånt är livet. Det fick man också lära sig på ridskolan. Ibland får man och ibland mister man.

Yrkesmässigt har mitt vuxenliv snirklat sig från stenografi och maskinskrivning som sekreterare på en advokatbyrå i Helsingborg, via studier, till informatör i Jönköping, till ett drömjobb som översättare och undertextare i England. Efter några år av afternoon tea och hacks på den engelska landsbygden återvände jag till Skåne och började läsa Drama, teater och film vid Lunds universitet samtidigt som jag knäckte extra på HD som taltidningsredaktör.

Glimma räddadJag gick med i en amatörteatergrupp och fick sedan jobb som teaterproducent på Sundsgårdens folkhögskola. En härlig miljö med massor av inspirerande människor. (Dessutom väldigt nära stallet där jag hade min första egna häst, ett polskt halvblod som hette Reologia.) Efter sju år med att lägga turnéer över hela Sverige sökte jag mig till ett barnboksförlag och ännu en dröm gick uppfyllelse: att få jobba med barnböcker. Efter nio år som anställd startade jag eget och … här sitter jag nu! Jag jobbar som översättare och redaktör och kan nu även titulera mig författare – eller textmakare som jag föredrar att kalla mig.

Jag har alltid tyckt om att hitta på berättelser och att nu få uppfinna en egen värld och befolka den med hästar, människor och andra varelser är en stor ynnest. Min debutbok handlar om islandshästen Glimma. För tjugofem år sedan red jag en islandshäst för första gången och blev komplett förälskad i denna starka, vackra, snälla lilla häst. Jag har nästan inte suttit på någon annan hästras sedan dess. Som tur är har jag en dotter och en systerdotter som är hästtokiga, så vi har en islandshäst tillsammans. Han heter Silfri och är helt underbar – silversvart, precis som Glimma. Kan det bli bättre?

Ja, att unga personer finner läsglädje och inspiration genom mina böcker!

Köp Glimma räddad på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy