Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Bengt Kallenberg

header_fb

Bengt Kallenberg

I början av 2007 stod jag inför ett svårt val. Skulle jag stanna kvar i en trygg anställning eller säga upp mig för att bli egenföretagare? Om jag valde det senare var det för att fullt ut få satsa på det som jag då ville allra mest, coacha och utveckla människor. Efter veckor av vånda och funderande vågade jag ta steget ut på en helt ny karriärväg. Det steget har tagit mig på en spännande resa och en utveckling som jag då inte kunde ana hur den skulle bli. Men hur hamnade jag där egentligen? Jag är ju i grunden civilingenjör (Väg- och vattenbyggare) och hade i många år arbetat i olika typer av IT-relaterade företag.

Det finns en röd tråd här. Trots teknikbakgrunden har jag under hela min karriär varit intresserad av de mjuka frågorna: personlig utveckling, mål och motivation; vad gör att vissa grupper blir framgångsrika och andra inte, mental träning, ledarskap, med mera. I mina olika anställningar har jag också fått chansen att fördjupa mig i det, bland annat genom en längre coachutbildning. Den ledde till att jag på heltid ville kombinera mina tidigare chefserfarenheter med den nya verktygslådan jag fått.

Jag är intresserad av att lära mig nytt och utvecklas, men också av att förmedla kunskaper och erfarenheter till andra. Jag finner en stor glädje i att se andra växa och utvecklas. De drivkrafterna har lett till att jag under de senaste åren bl.a. skrivit många artiklar, hållit föredrag och lett seminarier där jag fått förmedla och inspirera.

Den första boken, Chef ledare coach, var just frukten av ungefär två års samlade artiklar och guider om chefs- och ledarskap. Dessa paketerades och kompletterades till att bli den bok som kom ut 2012. En bok som är praktisk och konkret med många tips och verktyg.

Laget framför lagetUnder senare år har jag arbetat mycket med grupputveckling. Ett otroligt intressant område där det finns stora möjligheter att lära om sig själv, hur andra människor fungerar och samspelar. Jag har läst många böcker inom området och byggt upp en samling verktyg, metoder, övningar och annat som en grupp kan arbeta med för att bli mer samspelta.

Men jag har saknat en bok som på ett enkelt, överskådligt och praktiskt sätt både beskriver grupputveckling samt dessutom förmedlar konkreta tips på hur man t.ex. som ledare kan göra för att gruppen ska ta sig igenom de olika faserna. En bok jag själv hade behövt för ett antal år sedan. Så jag skrev den själv. Laget framför jaget kom ut 2014, och jag hoppas att andra kan ha nytta av den.

Man kan nog säga att mitt skrivande präglas av min teknikbakgrund kombinerad med intresset för utveckling av individer och grupper, ihop med min lust att förmedla sådant som andra kan ha nytta av och bli inspirerade av. Som författare är jag praktisk och konkret, jag kan hyfsat bra sammanfatta och skapa överskådlighet. När jag sedan också får komma ut och hålla föredrag kring det jag skriver om så känns det mycket bra.

Köp Laget framför jaget på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy