Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Camilla Grebe & Paul Leander

header_fb

Camilla Grebe

Camilla Grebe

Camilla Grebe är född 1968 och uppväxt i Älvsjö utanför Stockholm. Hon är civilekonom, utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm, och var bland annat med och grundade ljudboksförlaget Storyside innan hon började skriva på allvar.

2009 debuterade Camilla med deckaren Någon sorts frid, som hon skrev tillsammans med sin syster Åsa Träff. 2010 kom uppföljaren Bittrare än döden, 2012 släpptes den tredje delen, Innan du dog, och 2013 utkom Mannen utan hjärta. Bittrare än döden och Innan du dog nominerades båda till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman. Böckerna om psykologen Siri är översatta till ett tjugotal språk.

2013 påbörjade Camilla bokserien Moskva Noir tillsammans med Paul Leander-Engström. Första delen är thrillern Dirigenten från S:t Petersburg och den utspelar sig i Moskvas finansvärld. I september 2014 släpps uppföljaren Handlaren från Omsk – en thriller om svensk vapenexport.

Hur kommer det sig att du började skriva med din syster?
Tanken på att skriva en egen bok föddes en höstdag 2004. Jag satte mig vid datorn och skrev ett första kapitel i det som skulle bli Någon sorts frid. Kapitlet mejlade jag till min två år yngre syster Åsa och jag bad henne skriva nästa, vilket hon faktiskt gjorde! Så höll vi på, tills boken var färdig. Deckarna som vi skriver handlar om Siri Bergman, en psykolog, vilket inte är någon slump eftersom Åsa nämligen arbetar som psykolog sedan många år. Åsa och jag är båda inbitna deckarläsare sedan barnsben – vi slukade allt ifrån Sjöwall/Wahlöö och Maria Lang till Agatha Christie – och med böckerna om Siri ville vi göra någonting annorlunda i genren: skriva klassiska spänningsromaner, men utan en polis i huvudrollen. Att ha en psykolog som huvudperson är väldigt tacksamt – i sitt yrke kommer de ju snabbt människor nära och får ta del av deras mörkaste hemligheter.

Berätta om ditt samarbete med Paul Leander-Engström
Paul och jag pluggade ihop på Handels. Efter det umgicks vi i många år. Vi började skriva ungefär samtidigt, utan varandras vetskap. Efter att ha jobbat med manuset till Dirigenten från S:t Petersburg i flera år frågade Paul om vi inte kunde samarbeta. Boken, som delvis är baserad på Pauls egna erfarenheter från Ryssland, handlar om den svenske finansmannen Tom Blixen som arbetar i Moskvas finansbransch i början av 2000-talet. På grund av sin naivitet och girighet blir han indragen i en blodig maktkamp som nästan kostar honom livet. Handlaren från Omsk, som utkommer i september 2014, utspelar sig också delvis i Moskva. I den är det svensk vapenexport som står i centrum. Med boken vill vi bjuda på en riktigt spännande historia, men också väcka frågor om vem som bär ansvaret för att svenska vapen hamnar i diktatorers och terroristers händer.

Paul LeanderPaul Leander

Paul Leander-Engström är född 1966 och uppväxt i Stockholm. Han har civilekonom- och juristexamen och har gått på Försvarets Tolkskola i Uppsala där han lärde sig ryska. Paul har levt i Ryssland i mer än ett decennium och arbetat som framgångsrik entreprenör i finansbranschen samt varit anställd inom UD och försvarsmakten. Förutom att skriva leder han stiftelsen The World We Want (3W) som arbetar med socialt entreprenörs- och utvecklingsarbete.

2013 utkom Pauls debutroman, thrillern Dirigenten från S:t Petersburg. Den är skriven tillsammans med deckarförfattaren Camilla Grebe och är den första delen i trilogin Moskva Noir. Det är en unik skildring av Ryssland i början på 2000-talet då de största rikedomarna i modern tid skapades inom loppet av några år. Boken är delvis baserad på hans egna erfarenheter.

Dirigenten från S:t Petersburg, som vann Stora Ljudboksprisets Deckarpris och har sålts till ett antal länder, handlar om den svenske finansmannen Tom Blixen som arbetar i Moskvas finansbransch. Han tror sig kunna hantera korruption och brutal maktkamp som är vardagsmat i det ryska affärslivet, men finner sig snart indragen i en våldsspiral som kostar flera av hans närmaste livet. Den andra delen av Moskva Noir, Handlaren från Omsk, berör ett brännbart ämne – svensk vapenexport.

Handlaren från OmskHur väcktes idén att börja skriva?
Under mina år i Ryssland förde jag anteckningar om allt jag var med om under dessa omvälvande år. Jag skrev om mina möten med oligarker och presidenter, om de män och kvinnor som jag träffade i styrelserum, på datjor och ute på fabriksgolven. Jag pratade både med de som tjänat förmögenheter och de som förlorat allt. Tiden i Moskva framstod efter några år i Sverige som en film och i efterhand tvivlade jag nästan på vad jag faktiskt upplevt. Jag hade varit med om så många spännande saker och ville beskriva den där tiden i Moskva då allt var till salu och ett liv inte var mer värt än en dyr middag på Kafé Pusjkin. På julaftonskvällen 2004, sjutton år efter jag för första gången satte min fot i Ryssland, påbörjade jag arbetet med Dirigenten från S:t Petersburg. Jag skrev och skrev, föga anade jag vilket jättemanus det skulle bli innan jag hade fått ur mig min historia. När berättelsen väl var på plats stod det ändå klart att mycket saknades. Då vände jag mig till Camilla Grebe som jag kände väl från min studietid på Handels. Kanske kunde vi samarbeta? Tillsammans gick vi loss med rödpennan och sovrade i mitt gigantiska manus. Samarbetet flöt lätt från start och vi delade solidariskt på arbetsuppgifterna.

Kan du säga något om uppföljaren, Handlaren från Omsk?
Den tar vid fem år efter att den första romanen slutar och skildrar det maktspel som omger den internationella vapenindustrin. I centrum för handlingen står den svenske finansmannen Tom Blixen som nu lämnat finansvärlden bakom sig och lever ett stillsamt familjeliv. Så tillträder han en tjänst på bolaget Maratech och mycket snart inser han att det är inblandat i illegal vapenhandel. Precis som i Dirigenten från S:t Petersburg vill vi bjuda läsarna på en spännande berättelse – att de ska skakas om och fyllas med nya intryck – men vi vill också väcka frågor om vem som bär ansvaret för att svenska vapen hamnar i diktatorers och terroristers händer.

Köp Handlaren från Omsk på BTJ.se »

« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy