Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Lena Ollmark

header_fb

Lena Ollmark

Jag växte upp på landet, på Munsö utanför Stockholm, bland kor, traktorer, hallon och älgar. Mitt första möte med skräck skedde i fyraårsåldern och bestod av en blick på den onda fen i Disneyversionen av Törnrosa. Resultatet var ett förskräckt flämt, hjärtklappning och en rysning som fick det att hisna i hela kroppen. Det var kärlek vid första ögonkastet. Sedan dess har jag velat bli skrämd – via böcker, film och historier – om och om igen.

På landet fanns det gott om både spökhistorier och mörker. Trots mardrömmar, svåra sömnsvårigheter och vädjanden från mina stackars föräldrar samlade jag på allehanda fasor och otäckheter. De kom bland annat från berättelser om Munsö kyrka, skräckfilmer jag såg i smyg och serietidningar som Chock. Jag upptäckte också glädjen med att kunna skrämma vettet ur mina kompisar med mina spök- och skräckhistorier. Jag hade funnit meningen med livet.

Mitt yrkesverksamma liv inleddes tillsammans med mina gamla vänner de tecknade serierna. Under ett par år arbetade jag som serietidningsredaktör med vuxenserier på Epix Förlag och senare med odödliga titlar som Smurferna och Magnum på Atlantic Förlag. En hemlig dröm förverkligades när serietecknaren Bane Kerac lät mig bli seriefigur i hans serie Cat Claw. När jag började på universitetet skrev jag manus till stora svenska kulturtidskrifter som Min Häst, Starlet och Svenska Mad.

Jag läste Filmvetenskap och började författa manus till animerad film, något jag gör än idag. Under åren har jag bland annat hunnit hänga med och skrivit om figurerna i De tre vännerna och Jerry, Sven Nordqvists Nasse och Inger och Lasse Sandbergs Lilla spöket Laban.

År 2000 kom min första bok ut – en spökhistoria i hästmiljö. Det har blivit några fler sedan dess, faktiskt närmare 30. I mitt cv finns allt från en humoristisk faktabok om depressioner – till norrländsk manga och humorböcker om könsroller, livet på landet och facebook.

InmuradeMen skräcken och spökhistorierna har alltid funnits där. Tillsammans med den förträfflige Mats Wänblad började jag 2006 att skriva på skräckbokserien om Krabbsjögrund. Det har nu blivit sex böcker om Karl och Sara som både får höra och råkar ut för en mängd skrämmande historier. Att knyta ihop små korta spökhistorier med olika teman och ur olika perspektiv är galet skoj. I januari 2014 gav LL-förlag ut en lättläst spökhistoriesamling jag skrivit. Numera vet jag att det inte är bara på landet det finns mörker och spökhistorier. Jag hoppas att min senaste bok Inmurade på Massolit Förlag är den otäckaste hittills.

Vid sidan av mitt skräckberoende missbrukar jag bland annat även resor, mat, dryck, biljard och fotboll. Många hävdar att man blir bättre på någon om man fokuserar och nischar sig. Det får jag aldrig veta. Det finns för många olika intressanta och spännande saker man kan göra. De senaste åren har jag till exempel skrivit manus till föreställningar framförda av Nervösa damteatern med ängslig herre och jobbat med bandet Violet Green i en föreställning om de kvinnliga pionjärerna inom blues och rockmusik i USA. Tillsammans med den brittiska illustratören Marion Lindsay har jag ställt ut motivmålade stringtrosor i både London och Stockholm.

Det finns så mycket som är kul, men en av de saker som hamnat närmast hjärtat de senaste åren är mina författarbesök och möten med läsarna, mellanstadiets skräckfantaster. Där är det back to basic. Då får jag hänga med dem som verkligen förstår den där känslan – ett förskräckt flämt, hjärtklappning och en rysning som får det att hisna i hela kroppen. Det finns inget bättre.

Köp Inmurade på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy