Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Magnus Carlsson

header_fb

Magnus Carlsson

Magnus Carlsson föddes 1965. Han har alltid ritat och målat mycket, och under 1980-talet gick han olika konstutbildningar i Göteborg. Samtidigt slog MTV igenom och Magnus upptäckte animation på allvar. Här fanns alla konstformer som han var intresserad av samlade – bild, musik och berättande. 1988 började han arbeta med animation hos Stig Lasseby som gjorde filmerna om Pelle Svanslös, och det dröjde inte länge förrän han började jobba för SVT där han gjorde animerade miniserier för SVT ungdom.

I mitten av 1990-talet anlitades Magnus för att göra videon till Radioheads Paranoid Android, vilket blev hans stora genombrott internationellt. Videon nominerades till flera MTV Music Awards och blev en riktig kultklassiker. Musik har alltid varit en av Magnus stora inspirationskällor och spelat en viktig roll i hans animationssarbete. Han spelar själv flera instrument och har skrivit musik till flera av sina serier och filmer.

Med start kring mitten av 1990-talet producerade Magnus i rask takt flera framgångsrika animerade tv-serier såsom Robin och Lisa, och 1999 började De tre vännerna och Jerry sändas. Serien, som handlar om ett gäng killar i mellanstadieåldern, blev en internationell succé och distribuerades till över 100 länder, och kom även att bli en barnbok. Lisa visades i över 75 länder och blev även den en serie barnböcker. Efter dessa framgångar provade Magnus på en ny teknik – stop motion-animation – med filmen Desmond & Träskpatraskfällan som hade premiär 2006.

RullatornNär Magnus får frågan om sin relation till barnböcker, svarar han: ”Jag älskar bilderböcker. Mina favoriter är sjuttiotalsklassiker som Alfons Åberg, Jan Lööfs böcker samt Peter Cohens och Olof Landströms. Mest gillar jag den lugna stämningen och att det finns utrymme för att själv fantisera kring bilderna. Samtliga fungerar ju också utmärkt som film.”

”Jag har gjort böcker och filmer för barn i olika åldrar. Det som är allra roligast är att göra böcker för de lite mindre barnen. Då har man en barnslig frihet som inte riktigt är densamma när man gör projekt för till exempel 12–13-åringar. Sedan jag skrev böckerna om Lisa har jag velat göra något för samma målgrupp igen. Min nya karaktär Benny Brun kom jag på när min egen son for omkring på sin kickboard och upptäckte världen. Det var lätt att sätta sig in i hur man som en sjuåring föreställer sig hur andra personer har det, och hur de lever sina liv. Då spelar det ingen roll om man är tjej eller kille, gammal eller ung. Och ur det föddes berättelserna om Benny Brun.”

”Den gemensamma nämnaren i det mesta jag gör tror jag är att se komiken och det lite absurda i vardagliga situationer. Jag försöker också skriva berättelser som har flera lager. Barnen ska så klart tycka att det är kul. Men även vuxna, eller äldre syskon.”

Magnus helt nya animerade serie Benny Brun och hans överläppsfjun blir alltså även den både film och bok. Benny Brun är en kille som funderar över livet och människorna i staden där han bor medan han åker runt på sin sparkcykel. Han föreställer sig hur det skulle kännas att vara en tant med rullator, en bebis i barnvagn eller kanske jobba på bank, och låter fantasierna flyga iväg med honom. Serien kommer att sändas i Barnkanalens Sommar under sommarlovet 2014 med start 11 juni. Första boken om Benny Brun har titeln Rullatorn och utkommer på B. Wahlströms Bokförlag 1 september 2014.

Köp Benny Brun på BTJ.se »

Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy