Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Sarah Lean

header_fb

Sarah Lean

Sarah Lean är född och uppvuxen i Somerset i England men bor numera i Dorset med sin man, son och hund. Hon har arbetat som allt från trädgårdsmästare till tidningsredigerare innan hon valde att ta sin examen i engelska för att bli lågstadielärare. Det skulle dock inte dröja länge innan hon beslutade sig för att återvända till skolbänken. Den här gången för att studera till en Masters i Creative and Critical writing på universitet i Winchester.

Lean har alltid haft en fallenhet för historieberättande. Hon minns att hennes mamma en dag tog hem en skrivmaskin, och att hon fascinerat frågade om hon kunde få sina berättelser nedskrivna och där och då improviserade fram sagor. Många år senare fick hon på sin första lektion i kreativt skrivande frågan om varför hon ville skriva. Hon svarade att hennes grundskolerektor en gång sagt till henne att han skulle vilja se henne utgiven en dag. Hon var antagligen alltid ämnad att skriva, och nu har hon verkligen hittat tillbaka dit efter att ha testat sig fram på arbetsmarknaden.

HemlösHennes debutroman Hemlös har getts ut i 16 länder och tilldelades ALA Schneider Family Book Award i mellanstadiekategorin (ett pris som delas ut till romaner som konstnärligt behandlar ämnet funktionsnedsättning för barn och unga). Hemlös handlar om Cally som en dag slutar tala. Hennes mamma dog ett år tidigare, något som familjen undvikit att tala om sedan det inträffade. När Cally berättar att hon kan se sin döda mamma, är det ingen som tror henne och hon väljer att sluta tala helt, eftersom det ändå inte finns någon som lyssnar. När en stor, grå varghund plötsligt dyker upp får Cally någon att dela sin tystnad med. Hon döper honom till Hemlös och tillsammans med den dövstumme pojken Sam på våningen under verkar Cally ha funnit vänner som verkligen förstår och tror på henne, trots kommunikationens alla hinder.

De hundra hästarnas hemlighetOanad vänskap och fantastiska djur intar ofta en central roll i Leans författarskap. Dessa teman återkommer i hennes andra bok som ges ut på svenska – De hundra hästarnas hemlighet. När tioåriga Nell skickas iväg för att tillbringa påsklovet hos släktingar på landet packar hon en resväska full med hemligheter. Det dröjer inte längre förrän hon träffar på Angel – en föräldralös, stökig flicka som folket i trakten varnat henne för. Angel har ett särskilt band till hästarna på gårdarna i trakten och bär på hemligheter även hon. Snart inser Nell att om de ska lyckas rädda hundra hästar måste de lära sig att lita på varandra.

Köp Hemlös och De hundra hästarnas hemlighet »
Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy