Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Ruta Sepetys

header_fb

Ruta Sepetys

Ruta Sepetys föddes den 19 november 1967 i Detroit, Michigan. Hennes mamma är amerikan men hennes pappa kommer från Litauen. Hon är den yngsta av tre syskon i en familj av konstnärer och musikälskare. Hon började studera opera på college men bytte snart helt inriktning och tog istället sin examen i International Finance på Hillsdale College, men hon har också studerat en del i Europa. Efter en tid i Paris beslutade Ruta sig för att söka sig till Los Angeles för att där arbeta inom musikindustrin. 1994 startade hon sitt företag Sepetys Entertainment Group Inc. Därutöver sitter hon med i diverse styrelser, men arbetar också med Make a Noise Foundation, som samlar in pengar till musikundervisning i USA.

Femton år efter flytten till Los Angeles bestämde sig Ruta, hastigt och lustigt, för att flytta till Tennesse, och bor numera där med sin man. Därifrån har hon fortsatt sitt arbete inom musikbranschen men med miljöombytet kom en lugnare och mer stressfri vardag och Ruta använde sin nyfunna tid till att läsa och så småningom till att skriva. Hennes egen filosofi som författare är att ”good writers are great readers”.

Strimmor av hoppDebutromanen Strimmor av hopp har inspirerats av hennes egen fars historia om hur han som pojke flydde från Litauen. Romanen handlar om 15-åriga Lina Vilkas som arresteras av den sovjetiska hemliga polisen och deporteras tillsammans med sin mamma och yngre bror till Sibirien. Det blir en kamp om överlevnad men också om att våga behålla hoppet och kärleken. Sedan romanen gavs ut 2011 har den översatts till 26 språk och finns nu tillgänglig i 43 länder. Den har vunnit priser i allt från Japan till Kanada och vidare i Frankrike, Sverige och, förstås, Litauen. Den 6 juli 2013 tilldelades Ruta Sepetys Litauens Cross of the Knights of the Order av presidenten Dalia Grybauskaitė, för just romanen Strimmor av hopp och hennes fortsatta arbete att globalt sprida sanningen om Stalins etniska utrensning i de baltiska staterna. En föga känd del av världshistorien. Förutom detta prestigefyllda bevis på berättelsens betydelse är romanen även en New York Times Bestseller och har nominerats till The Carnegie Medal in Literature och blivit utnämnd till Best Childrens Book of 2011 av Publishers Weekly. I Sverige tilldelades romanen IBBYs Peter Pan Silverstjärna 2012.

Färgen på drömmarSepetys andra roman Färgen på drömmar utkom 2014 i Sverige. Även den blev en New York Times Bestseller och nominerades till The Carnegie Medal of Literature. Ruta Sepetys kärlek till såväl New Orleans som historiska skandaler ligger till grund för denna berättelse. 17-åriga Josie längtar efter ett liv långt ifrån New Orleans osäkra gator. Dessvärre ska ett mystiskt dödsfall och en utredning som involverar Josies mor, komma att sätta käppar i hjulet för den unga kvinnan.

Köp Ruta Sepetys böcker på BTJ.se »Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy