Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Johan Heltne

header_fb

Johan Heltne

Det var ett magiskt ögonblick. Jag var på Åland med en vän. Vi stod i den lånade sommarstugan med varsin handduk över axeln, utanför duggregnade det men vi ville ändå bada. Ögonblicket varade bara några sekunder, men jag förstod direkt att berättelsen som blixtrade genom min hjärna skulle kunna bli en roman.

Det är tidigt nittiotal och Livets Ord lockar familjer att bosätta sig i Uppsala. Sjuttonårige Jonatan går i församlingens gymnasium, Nina är nyinflyttad. Under ungdomsgruppens resa till Israel förälskar de sig i varandra men tvingas hålla sitt förhållande hemligt. Precis på gränsen till vuxenvärlden tyngs deras kärlek av en djup rädsla för att bli upptäckta. Alla brott mot församlingens regler vandrar uppåt, via kamraterna och ungdomsledare till pastorerna.                   

Jag började skriva. Försökte framkalla minnen. Pratade med vänner som delade erfarenheten att ha varit med i Livets Ord på 80-talet och första hälften av 90-talet, då när Livets Ord var kliniskt slutet. 

Vi som var barn växte upp med en vattentät vägg mellan oss och det övriga samhället. Vi gick i församlingens skola. Hade inga vänner utanför, ofta ingen tv och inga tidningar, popmusik var förbjuden. Jesus skulle när som helst komma tillbaka, sätta sina fötter på Oljeberget, Antikrist skulle krossas. Samtidigt utanför ICA Solen: löpsedlarnas hat mot församlingen, mot Ulf Ekman, mot mig. Och i cykeltunnlarna: Dödens Ord i svart grafitti.                         

Det finns ingenting att vara rädd förDet var ett totalitärt system. Om man vill se det finns allting där: makthierarkin med den upphöjde ledaren och personkulten kring honom, den manipulerande retoriken från scenen, censuren av åsikter, det osynliga angiverisystemet, regelverket och bestraffningssystemet, demoniseringen av meningsmotståndare, det egna språket (som färgade även tankens språk), den uniformerade klädseln, kampsångerna.

Att vara i det? Utan att veta om något annat? Vad gör det med en ung människa? Om det handlar Det finns ingenting att vara rädd för. Berättelsen är fiktiv. Jonatan och Nina är sina egna. Samtidigt är berättelsen ett vittnesmål. Om någonting på djupet orättfärdigt. Någonting som i någon mening verkligen har hänt. Om vissa saker duger det inte att vara tyst.                            

Johan Heltne är född 1977. Han är frilansskribent och musikartist, med flera album bakom sig, senast det kritikerrosade "Sara,".

Intervju med författaren på UR »

Köp Det finns ingenting att vara rädd för på BTJ.se »

 


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy