Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Jean-Michel Guenassia

header_fb

Jean-Michel Guenassia

Jean-Michel Guenassia föddes i Alger 1950, kom till Frankrike med sin mor 1955 och tillbringade alla sin barndoms somrar i Algeriet. Stora delar av den fransk-judiska släkten tvingades lämna sina egendomar och fly i samband med Algerietkrisen 1962.

Han utbildade sig på faderns inrådan till jurist, trots egna författardrömmar, och han arbetade som advokat när han deckardebuterade på Liana Levis förlag 1986. Deckardebuten gav mersmak och Guenassia gav sig på att skriva dramatik.

"Jag tyckte att jag var jättebra på att skriva pjäser, men tyvärr var det ingen som ville se dem", säger han idag om sin dramatik. Istället hoppade han av från advokatyrket och blev manusförfattare, främst för tv men även för film. Under de De obotliga optimisternas klubbolika arbetenas gång upplevde han att manusskrivandet var för styrt och reglerat och i tankarna började en annan historia ta form. 2001 avslutade han sina uppdrag att skriva ”sitt livs roman”.

6 år höll han på med detta omfångsrika romanprojekt som skulle bli De obotliga optimisternas klubb, som han räknar som sin skönlitterära debut. Manuset var uppe i 2000 sidor när han lämnade in till förlaget innan redigeringen. Boken utkom 2009 i Frankrike och belönades med Prix Goncourt des lycéens och utgiven en rad länder.

Inspirationen till romanen hämtades delvis ur Guenassias eget liv. I början av 60-talet, när Guenassia var i 14-årsåldern, tillbringade han mycket tid på kaféet Le Belfort som låg i Montparnasse. Här spelade Guenassia ”baby-foot” precis som huvudpersonen Michel Marini. Jean-Paul Sartre bodde i närheten och tillbringade mycket tid här. Här kunde man också möta Simone de Beauvoir, Françoise Sagan, en mycket ung Le Clézio och andra ur den franska intellektuella eliten när de samlades kring kaféborden för att dricka och diskutera. Den tjeckiske tangodansörens otroliga livEn historiskt ögonblick var när Guenassia såg Sartre och Kessel spela schack tillsammans. Dessa båda sågs vid den här tiden som varandras motsatser i allt, även politiskt. Senare har de östeuropeiska flyktingar som också vistades på kafeet vidimerat att Sartre och Kessel hela tiden stöttade dem ekonomiskt, vilket också sker i romanen.

2014 släpptes Jean-Michel Guenassias andra roman, Den tjeckiske tangodansörens otroliga liv. Också den en myllrande berättelse som andas Europas mångfacetterade historia, ett imponerande persongalleri, levnadsöden, kärlek och vemod.

Köp Jean-Michel Guenassias böcker på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy