Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Julie Otsuka

header_fb

Julie OtsukaJulie Otsuka, föddes den 15 maj 1962 i Palo Alto, Kalifornien, där hon växte upp med sina två yngre bröder och sina föräldrar som var japanska invandrare, modern i andra generationen.  Hennes far arbetade som ingenjör inom flyg- och rymdteknik och modern var laboratoriebiträde. När Julie var nio år flyttade familjen till Palos Verdes. Efter examen från high school, gick Otsuka på Yale University och tog en B.A. 1984. Hon var helt inriktad på att bli konstnär och läste senare på Columbia University och kunde med hjälp av ett Guggenheim-stipendium skaffa sig en Master-examen därifrån 1999 i ”Fine Arts”, vilket innefattar såväl skriv- och bildkonst som muntligt framförande. Först mot slutet av utbildningen, vid 30 års ålder, började hon skriva.

När kejsaren var gudomlig Otsuka debuterade 2002 med romanen När kejsaren var gudomlig (på svenska april 2014). Den bygger på Otsukas egen familjehistoria: hennes morfar arresterades av FBI misstänkt för att vara japansk spion dagarna efter att Pearl Harbor bombats. Han, Julias mormor, mamma och morbror internerades i ett läger i Utah i tre år.  Den har översatts till åtta språk och The New York Times kallade den: ”En genljudande och vackert nyanserad prestation.”  På mer än 35 college och universitet i USA får alla förstaårselever ett exemplar av boken och den är också ett vanligt val som ”Staden läser” i hela USA.

Vi kom över havet Hennes andra roman Vi kom över havet (på svenska 2013) ger röst åt japanska kvinnors hårda historia i 1920-talets USA. Den handlar om de japanska kvinnor, som såldes som  postorderhustrur till i USA tidigare inflyttade japaner under första halvan av 1900-talet. Boken har belönats med The PEN/Faulkner Award for Fiction och Prix Femina Étranger, samt nominerats till National Book Award.

Otsuka texter har publicerats i Granta, Harpers, The Best American Short Stories 2012 Hon bor i New York City, där hon skriver varje eftermiddag i hennes grannskap café.

Köp böckerna på BTJ.se »

Blädderex När Kejsaren var gudomlig.pdf »

Läs en intervju på engelska med författaren »

Julie Otsuka på YouTube »
Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy