Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Marika King

header_fb

Marika King

Marika King är född 1970, uppväxt i Ludvika i Dalarna och har studerat vid Handelshögskolan i Stockholm och Stern Business School i New York. Hon har bott i både Ghana och Tanzania, men sedan 2012 bor hon i Stockholm och arbetar som vice vd på en arkitektbyrå. Marika har tidigare varit managementkonsult på McKinsey & Company och har också erfarenhet av biståndsvärlden.

Marika King inledde sitt författarskap 2009 med Supernova, som nu har kommit i ny pocketutgåva. Supernova har blivit hyllad i pressen och kallats en av de starkaste svenska debuterna på länge.
Vad gör man om man vaknar en dag och inte längre vet vem man är? Supernova handlar om prestationsprinsessan Lisa, en ung och ambitiös tjej från landet som går ut Handels med högsta betyg och sedan inleder en neurotisk kärlekshistoria med världens mest prestigefyllda managementkonsultföretag. Det är en historia om uppgång och fall, om karriärhets och om priset på framgång.

Projekt längtanMarika, vad fick dig att skriva Supernova?
Egentligen började jag skriva för att jag inte hade något val. Jag hade varit sjukskriven i över ett år för utbrändhet och arbetstränade på Läkare Utan Gränser, men var fortfarande alldeles för trött. Jag kände att jag behövde göra något annat, något som gjorde mig piggare och gav mig livslusten tillbaka. Så jag gick en skrivkurs på Folkuniversitetet. Det var urkul och efter tre månader hade jag inte bara fått energi och självförtroende, jag kände också att jag hade en historia att berätta – en historia som kunde betyda något för någon. Det var då jag bestämde mig för att skriva en bok. Det blev Supernova.

Nu i mars 2014 får vi stifta bekantskap med Lisa på nytt i Projekt längtan, den fristående uppföljaren till Supernova. Även Projekt längtan handlar om sökandet efter mening och om vår längtan efter kärlek, vare sig den kommer från oss själva eller någon annan. Projekt längtan utspelar sig till stor del i Afrika och biståndsvärlden, och tar upp frågor om vår skeva maktmentalitet och bristande kunskap kring vad det innebär att ”göra gott”.

Vad kan läsaren förvänta sig av Projekt längtan, den fristående uppföljaren till Supernova?
Projekt längtan tar vid där Supernova slutar och vi får följa Lisa in i nästa fas av sökande. Vad gör man när kärlekshistorien med det första jobbet är över? Vart tar man vägen och hur blir man lycklig? Lisas resa tar henne till ett volontärarbete i Afrika och jag hoppas kunna ge en mer nyanserad bild av kontinenten än den vi är vana vid. Att ”hjälpa” är komplext, särskilt när det görs inom ramen för bistånd. Jag har en hel del att säga om det också, men först och främst är Projekt längtan en bok om just längtan. Efter det perfekta jobbet, efter meningen med tillvaron, efter riktig kärlek. Eller vad är det vi egentligen längtar efter?

Köp Projekt längtan och Supernova på BTJ.se »

Läs mer om Marika King på www.marikaking.se » Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy