Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Ann Lagerhammar

header_fb

Ann Lagerhammar

Jag tog en lång omväg till skrivandet. Trots att jag hade så många tankar i huvudet som behövde komma ut, trots att min gymnasielärare tog min hand på avslutningen i trean och bad mig skicka min första roman till honom (det gjorde jag, 21 år senare) – så sökte jag till ekonomlinjen i Lund och läste till ekonom och grät över kursböckerna första terminen och skrev två manus för byrålådan bara för att känna att jag levde och fortsatte att läsa ekonomi för att man ju ska slutföra det man påbörjat – och sökte jobb och jobbade i si sådär tio år och försökte intala mig att det var bra så, gick en skrivarkurs och sedan en till, och tog till slut tag i det där seriösa skrivandet som i förlängningen kan bli en debutroman. Och det blev det.

Tusen tranorUnder tio år av min uppväxt bodde jag i Portugal, med svensk pappa och spansk mamma, gick i engelsk skola, var i Spanien hos släkten på loven, kom till Malmö och gick på gymnasiet. Det var i början av 1980-talet mitt i den värsta Yuppie-eran. Mina klasskamrater hade portfölj istället för skolväska och jag fattade ingenting. Det tog flera år innan jag med självklarhet kände att det var i Sverige jag hörde hemma. Nu har jag familj i Lund och ett eget rum att skriva i, så nu stannar jag här.

Min debut, Det som ögat ser (2006), skrev jag utifrån många års påsamlad frustration över hur vi kategoriseras efter vårt kön. När jag fick mina döttrar blev det än tydligare: leksaksaffärernas rosa till flickorna och brutala he-män till pojkarna, de åtsittande flickkläderna och rymliga pojkkläderna, den eviga frågan ’vad blev det?’. Så jag skrev om Lykke som föds med oklart kön och hennes kamp för att hitta sin plats i världen. Min andra roman, Olyckan (2009), kom ur undran över hur stadigt vi egentligen står i livet, vad som händer med oss om vi drabbas av en dramatisk händelse. Min tredje roman, Tusen tranor (mars 2014), handlar om Amos som är på flykt genom Europa, som träffar Eva som är på flykt från sig själv. Hur deras möte får dem att omvärdera sin syn både på sig själv och den andre.

Nu befinner jag mig mellan böcker, går och väntar på att en ny idé ska ta form som jag kan spinna vidare på. Det är en härlig tid!

Köp Tusen tranor på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se 

  


Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy