Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Hannah Kent

header_fb

Hannah Kent

Hannah Kent föddes 1985 i Adelaide, Australien. Hon har studerat kreativt skrivande vid Flinders University och doktorerar för närvarande i ämnet. Skrivandet av debutromanen En mörderska bland oss (Burial Rites), och det omfattande researcharbetet som ligger till grund, har ingått i doktorerandet.

Hannah har vunnit det nyinstiftade Writing Australia Unpublished Manuscript Award. Hon har också varit med och startat Kill Your Darlings, en australiensisk litterär tidskrift.

Idén till En mörderska bland oss fick Hannah när hon som sjuttonåring åkte till Island som utbytesstudent. I en intervju i branschtidningen Bookseller berättar hon om hur hon kände sig ensam och utanför när hon hamnade i en liten fiskeby där de boende höll sig på sin kant. Så när hon fick höra talas om Agnes Magnúsdóttir – den sista personen att avrättas på Island – kände hon sympati för och ett slags frändskap med den sedan nästan 200 år döda pigan.

En mörderska bland ossHannah fann att den officiella bilden av Agnes var onyanserat fördömande och innehöll stora luckor, och hon blev frustrerad över att det saknades ledtrådar till motiven bakom Agnes medverkan vid det brutala dubbelmordet på två män. Hon beslöt sig för att skriva om det omtalade fallet, delvis i fiktiv form. Hannah åkte därför tillbaka till Island ett flertal gånger, för att gå igenom de dokument som finns att tillgå. Men även för att få den rätta känslan för hur folk hade det i början på 1800-talet på norra Island. Vid researcharbetet kom Hannahs närmast fanatiska fascination för att skriva listor väl tillhanda.

Resultatet har Hannah Kent själv velat kalla för ett mörkt kärleksbrev till Island. Hursomhelst blev det en synnerligen lyckad kombination av fiktion och verklighet där Hannah införlivat historiska dokument i sin fiktiva berättelse om Agnes Magnúsdóttirs sista år. Året då hon inväntade verkställandet av dödsdomen hon hade hängande över sig.

Köp En mörderska bland oss på BTJ.se »«
 Tillbaka till nätbutiken BTJ.se 

  


Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy