Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Ulla-Maria Andersson

header_fb

Ulla-Maria Andersson

Jag har växt upp i en dysfunktionell familj. Redan i tidiga tonåren började jag missbruka och som artonåring hade jag utvecklat en kriminell livsstil som ledde in i fängelse och misär. I början på 90-talet lyckades jag bryta denna levnadsbana och därefter har jag utbildat mig till alkohol och drogterapeut och psykosyntesterapeut. Sedan tjugo år arbetar jag på ett behandlingshem för kvinnor men jag har också varit konsult i eget företag. Jag planerar en romansvit och del två är under bearbetning.

Du skulle sagt som det var är en berättelse om en ensam och utsatt flicka. Hennes relation till mamman är svår och smärtsam. Modern lider av psykisk ohälsa och barnet är helt utlämnad till mammans nyckfullhet och kyla. Detta föder en längtan efter att bli sedd vilket leder till att flickan blir utnyttjad av en pedofil. Läsaren får uppleva dessa händelser ur barnets perspektiv.

Du skulle sagt som det var

 

Handlingen pågår på två parallella plan. Allt börjar med att det i nutid står en liten flicka i hallen hemma hos en vuxen kvinna. Vartannat kapitel är gestaltningar av det flickan behöver lyfta fram och vartannat är gestaltandet av läkningsprocessen som sker i den vuxna kvinnans närvaro. Sakta växer förtroendet och flickan berättar alltmer.

I början av skildringen av tunga och svåra upplevelser är den vuxna kvinnan ivrig att ta emot och lyssna. Men när det börjar brännas blir hon mindre villig och vid en punkt är det flickan som står stark och stadig i avsikten att vända på alla stenar. Detta kan jag känna igen från min egen läkningsprocess och terapeutroll. Men också från att ta del av medias rapporter om hur det ser ut i vår värld. Det är svårt att lyssna på det hemska, det vi inte vill ska finnas. Men om vi intar den positionen får det mörka mer kraft. Det är viktigt att inte blunda för det svåra, vilket har varit en stark drivkraft för mig i skrivandet av romanen.

Köp Du skulle sagt som det var på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se 

  


Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy