Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Christina Wahldén

header_fb

Christina Wahldén

För tjugo år sedan pluggade jag ett år på ett universitet i Sydney i Australien. Jag blev helt knockad av alla för mig okända djur och växter. Redan då hörde jag talas om Daniel Solander och fick lära mig att han var lärjunge till Linné och seglade med James Cook när han ”upptäckte” Australien i slutet av 1700-talet. Det finns gator och platser uppkallade efter honom där och i Australien är Solander en välkänd person.

Jag bar med mig Solander i bakhuvudet tills jag flyttade tillbaka till Uppsala med min familj för några år sedan. Då besökte jag Linnéträdgården och läste på lite mer om familjen Linné. Särskilt fastnade jag för Linnés äldsta dotter Lisa Stina eller Elisabeth Christina som hon egentligen hette. Då kom spåret med Solander upp igen. Det visade sig finnas ett slags kärleksbrev om Lisa Stina som Solander skrev till Linné från Rio de Janeiro på väg mot det okända Söderhavet. Det fanns en kärlek mellan Solander och Lisa Stina som levde, trots att hon då var gift med en annan.

lyckligTiteln Den som jag trodde skulle göra mig lycklig är ett citat ur det brevet. Boken bygger på verkliga omständigheter när det gäller Solander och fiktion när det gäller Lisa Stina. Kvinnor är inte så väldokumenterade i historien. Vi vet att hon var en intelligent kvinna som inte fick läsa vidare eftersom tiden var sådan. Jag tänker att hon hade kunnat bli samma upptäcktsresande som Solander om hon bara hade fått möjligheten.

Det var en stor lycka för mig att få skriva boken eftersom jag då fick röra mig i det australiska landskapet, både till det yttre och till det inre, som jag tycker så mycket om. Jag besökte då bland annat Cooktown i norra Australien där Cooks båt gick på grund och var nära att sjunka. Det var en märklig känsla att gå i Solanders tropiska fotspår. I den lilla botaniska trädgården i Cooktown finns en särskild del med de arter som Solander och hans meccenat Joseph Banks samlade på sig i trakten.

Efter 25 år som nyhetsreporter skriver jag numera böcker på heltid, också det är en lyx.

För de flesta läsare är jag framför allt ungdomsboksförfattare. Hösten 2014 kommer min nya ungdomsroman ut på Rabén&Sjögren. Boken har arbetsnamnet Villig och handlar om våldtäkt. Min första bok Kort kjol kom ut för 15 år sedan, men det är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad på biblioteken. Jag kände att den berättelsen nu behövde uppdateras.

Jag bor i Uppsala med min man och våra tre barn och längtar ständigt tillbaka till Australien.

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy