Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Leon Leyson

header_fb

Leon LeysonLeon var bara tio år när tyskarna invaderade Polen och hans familj tvångsförflyttades till gettot i Krakow. Leons pappa fick arbete på Oskar Schindlers fabrik och lyckades övertala Schindler att låta sonen arbeta vid hans sida. Så gick det till när lille Leon blev nummer 289 på Schindlers lista – den yngste någonsin, och så liten att han fick stå på en trälåda för att nå upp till maskinen har skötte. Leon, hans föräldrar och två av hans fyra syskon överlevde fasansfulla förhållanden i arbets- och koncentrationsläger, och lyckades mirakulöst undkomma döden gång på gång. Resten av hans släktingar, liksom alla grannar i den by som han föddes i, hade inte samma tur.

Leon Leyson berättar sin gripande, fruktansvärda historia utan bitterhet, med egen röst och unika minnen. Han ger sin personliga bild av Oskar Schindler, mannen i nazistuniformen som räddade över tusen liv. 2014 är det fyrtio år sedan Oskar Schindler dog.

Leon själv berättar: ”Som judiskt barn under den tiden kämpade jag för min överlevnad varje dag. Jag hade inget annat val. Som inflytelserik nazist hade Schindler ett val. Han hade oräkneliga möjligheter att överge oss, ta sina pengar och fly. Han kunde ha beslutat att hans liv hängde på att vi arbetade ihjäl oss, men det gjorde han inte. I stället riskerade hans sitt eget liv varje gång han skyddade oss, utan någon annan anledning än att det var rätt. Jag är ingen filosof, men jag tror att Oskar Schindler var själva definitionen av en hjälte. Han bevisade att en enda människa kan trotsa ondskan och göra skillnad. Jag är levande bevis på det.”

Historien om LeonEfter kriget flyttade Leon till USA och bildade familj. Han talade sällan om sin bakgrund. När Spielbergs film Schindler’s List gick upp på biograferna började han dock motvilligt berätta för en journalist, som sedan skrev en artikel i Los Angeles Times. Efter denna artikel publicerats, erhöll Leon många hyllningar, och fortsatte att tala, ända tills han gick bort, den 12 januari 2013. Han visste att en agent hade tagit sig an manuskriptet, men fick aldrig veta att förlaget Atheneum skulle publicera hans bok. Det som fick Leon att berätta sin historia år efter år, trots att han återupplevde hjärtskärande sorg varje gång han gjorde det, var viljan att hedra sin familj och förintelsens miljoner andra offer.

Leon själv berättar: ”När artikeln hade kommit ut blev jag överväldigad av reaktionerna från mina elever och kollegor på skolan. En ung man, som inte gjort särskilt bra ifrån sig på mina lektioner, sprang fram till mig på campus. Han tog min hand, skakade den och sa: ”Jag är så glad att ni klarade er, herr Leyson.” Jag har aldrig glömt den fullständiga uppriktigheten i hans ord. Vänner, elever och lärare frågade varför jag aldrig hade berättat för dem om mina upplevelser under kriget, och jag hade inget bra svar. Kanske hade jag inte varit redo att prata om dem, kanske hade folk inte varit redo att lyssna, kanske både och. Det enorma intresset från samhället berörde mig djupt. Jag började tacka ja till inbjudningar att berätta min historia i kyrkor, synagogor och skolor, och för politiska, militära och filantropiska organisationer i USA och Kanada.”

Köp Historien om Leon »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy