Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Olof Frånstedt

header_fb

Olof Frånstedt

Olof Frånstedt är född 1930 och uppväxt i Hackås i Jämtland. Efter studentexamen och värnplikt hamnade han inom polisen och så småningom på Säpo där han bland annat var chef för kontraspionaget. Efter sin tid på Säpo blev han länspolismästare i Göteborg och senare operativ chef för Securitas.

Efter studentexamen och värnplikt i Uppsala gick han polisbanan, bland annat som stadsfiskal. Han gjorde bra ifrån sig, så chefen för Säkerhetspolisen, Georg Thulin, ringde och erbjöd honom en tjänst i Stockholm 1961. I det nya Säpo som bildades 1965 blev han först avdelningschef och 1967 chef för kontraspionaget. När han lämnade 1978 blev han länspolischef i Göteborg och Bohuslän fram till 1982 då han blev operativ chef för säkerhetsföretaget Securitas. Från 1984 var han verksam i Malaysia, senare i eget företag, ledde ett omfattande projekt för polisverksamheten där och utformade ett högsäkerhetsskydd för fängelserna. 2009 återvände han till Sverige.

Spionjagaren”Jag gick in i Säpo med öppna ögon men lärde mig snabbt att jag hamnat i ett maktspel på högsta nivå. Fienderna fanns både utanför och inne i systemet. Om det vill jag berätta, så att medborgarna inte förs bakom ljuset igen.”

I första delen av sin berättelse skildrar Olof Frånstedt jakten på spionerna Stig Wennerström och Stig Bergling, och avslöjar vad Wennerström berättar på de hemliga >>snackebanden<<. Frånstedt skriver också om ambassaddramat och den planerade kidnappningen av Anna-Greta Leijon, han berättar om hemliga IB-dokument som visar svenska toppolitikers kontakter med regimen i Sovjet och han beskriver sveket mot Raoul Wallenberg.

Spionjägaren är en berättelse från insidan om en laddad och händelserik tid i vår historia, med avslöjanden om hur det gick till bakom kulisserna i det dramatiska och politiska spelet om Sveriges säkerhet.

Köp Spionjägaren på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy