Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Philipp Meyer

header_fb

Philipp Meyer

Philipp Meyer slog igenom med sin debutroman American Rust (2009). Genast jämfördes han med författare som John Steinbeck och Ernest Hemingway; av tidskriften New Yorker utsågs han till en av de tjugo mest intressanta författarna under 40.

Philipp Meyer föddes 1974 och växte upp i Hampden, Baltimore i Maryland. Mamma var konstnär och pappa elektriker som omskolade sig till biologilärare. Han beskriver sina föräldrar som bohemiskt intellektuella och i föräldrahemmet lästes mycket böcker. Bland Philipps egna influenser nämner han Woolf, Faulkner, Joyce och Hemingway bland andra.

Meyer utbildade sig vid Baltimore City College men hoppade av innan han hann få någon examen. Efter att ha jobbat som cykelmekaniker och frivillig vid Baltimore Shock Trauma Center tog han studielån och kom in på Cornell University där han tog en examen i Engelska.

SonenLänge funderade han på att utbilda sig till läkare. Men han lockades in i bankvärlden, mycket på grund av de dyra studielånen, och skolades av den schweiziska banken UBS i London och Zurich och jobbade sedan flera år på Wall Street. Åren på Wall Street beskriver Philipp som ”själsdödande”, men det var under den här tiden han började skriva skönlitterärt. Han fick två manus refuserade och ansökte till Michener Center for Writers i Austin, Texas, och studerade där i tre år. Under dessa år skrev han debutromanen American Rust, som Random House antog 2007.

Philipp Meyer har också publicerat noveller i McSweeney’s Quarterly, The Iowa Review och Esquire UK. 2010 erhöll han ett stipendium från Guggenheim Fellowship. Samma år listades han av tidskriften New Yorker som en av de 20 mest intressanta författarna under 40. Idag är han aktuell med den kritikerhyllade romanen Sonen, en episk skildring av tiden och de män och kvinnor som formade USA - nybyggarkulturen, indianerna, första världs­kriget, gränsstriderna, oljan och vägen till rikedom. En roman som redan nu utropats till en framtida klassiker.

Köp Sonen på BTJ.se »

Intervju med Philipp Meyer »

www.philippmeyer.net »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy