Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Åsa Foster

header_fb

Åsa FosterNär jag gick på Författarskolan i Lund beklagade jag mig för en av mina klasskamrater, för att han så flyhänt lyckades skriva sida efter sida på sin roman, medan min novellsamling sniglade sig fram.
”Det är väl inte så konstigt”, sa han. ”Du börjar ju om hela tiden.”

Kanske är det så man kan beskriva novellskrivandet. Att hela tiden börja om. Att fånga in sina läsare igen och igen och igen, och just som de är fast i berättelsen låta den ta slut på pappret för att istället leva vidare i läsarens huvud. Det är åtminstone det som är målet.

Man måste inte alltid tala om detFast jag tänker inte på det på det viset. När jag skrev min novellsamling var det mer som om jag klev in i en värld. Jag stod i mitten och lyssnade efter de berättelser som fanns i den världen, och när jag hörde dem skrev jag ner dem. Jag tänkte aldrig att jag började om, snarare var det så att jag lät många olika röster berätta om liknande saker, fast från olika utgångspunkter. Överhuvudtaget arbetar jag mycket med röster i mitt skrivande. Novellidéer kan komma på många sätt: minnet av en plats man varit på, en doft, en replik, en situation som lämnat ärr av något slag. Men om jag inte hittar en röst som kan berätta om det, då blir det ingen novell.

Geografiskt utspelar sig min novellsamling i den sydafrikanska regionen KwaZulu-Natal, dit jag regelbundet rest i över 15 år. Det är på många sätt mitt andra hem. Om jag skulle säga något om vad som är speciellt med att skriva om Sydafrika så tror jag att det är att kontrasterna är skarpare där, vare sig det gäller landskapet som sträcker sig från karga berg till ogenomtränglig djungel, eller människornas livsvillkor där fattigdomen på sina ställen tycks lika gränslös som rikedomen är på andra. Och att över allas vardagsliv kastar våldet, både historiens och nutidens, sin mörka skugga.

Åsa Foster (f.1976) har en examen i statsvetenskap från University of KwaZulu-Natal, Sydafrika, samt en magisterexamen i litterärt skapande från Lunds universitet. Man måste inte alltid tala om det är hennes debut.

Köp Man måste inte alltid tala om det på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy