Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Kim Leine

header_fb

Kim LeineKim Leine, född 28 augusti 1961 i Bø kommun i Telemark i Norge, är en dansk-norsk romanförfattare. Han flyttade till Danmark som 17-åring. Efter att ha utbildat sig till sjuksköterska flyttade han till Grönland där han arbetade i 15 år. År 2004 flyttade han tillbaka till Danmark och debuterade med den självbiografiska romanen Kalak (på svenska 2008. Den följdes av Valdemarsdag, som utspelar sig i förkrigstidens Köpenhamn under en enda dag, den 15 juni 1938, Valdemarsdagen. Den handlar om en familjetragedi och var även den delvis självbiografisk. I Tunu (på svenska 2012) söker sig författaren tillbaka till Grönland och berättar om en ung dansk manlig sjuksköterskas möte med det grönländska samhället och kulturen.

Hans fjärde roman, Profeterna vid Evighetsfjorden, nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2013. Romanen har tilldelats en rad priser, däribland Jytte Borberg Prisen och Gyldne Laurbær - ett av Danmarks mest uppskattade litteraturpris.

Jag har läst sedan jag var en tolvårig pojke. Det var då jag började förstå att 1: Verkligheten och föreställningen om verkligheten är två oförenliga storheter och 2: En människa ställs inför så motstridande krav att hon inte kan överleva utan att söka tröst i punkt 1. Eller så kan hon gömma sig i en bok.

Profeterna vid EvighetsfjordenSå det gjorde jag. Jag läste klassiker som Dumas romaner, Krig och Fred och Lev stærkt, dø ung. Och jag läste cowboyromaner, romaner om unga detektiver, Emil från Lönneberga och böckerna om Pippi. Pippi var min stora hjälte. Jag rörde vid pappret som Pippi var avbildad på och kysste det. Jag låg på sängen i mitt rum i barndomshemmets källare och läste oavbrutet. Jag skrev inte ännu men jag drömde om att göra det.

Samtidigt hade jag en uppgift som förkunnare för Jehovas vittnen. Vi tillhörde en liten församling i Norska inlandet och minst en gång i veckan körde en av församlingens äldste ut mig till en avlägsen dal, där jag gick från gård till gård med texterna under armen och blev bjuden på sött öl och russinkakor medan jag högläste min läxa för vänliga bondfruar: ’Vi lever i de sista dagarna. Gud kommer att fördärva dem som fördärvar jorden. Miljoner som lever idag ska aldrig dö.’
Jag skulle dock dö. Sedan jag var åtta år var jag medveten om att Jehova inte kunde lita på mig. På kvällarna kom bilen tillbaka och hämtade mig. Så jag åkte hem, gick ned i källaren, la mig på sängen och öppnade min bok. Jag var femton år.
Senare den sommaren drog jag en stickad tröja över huvudet och stack till min far i Danmark, blev student, därefter sjuksköterska och sedermera far till två barn. Men jag kände mig aldrig som en riktig dansk; jag tyckte inte att jag var som de andra männen eller de andra sjuksköterskorna och jag var en dålig make och en usel pappa. Känslan av verkligheten och föreställningen om verkligheten som två oförenliga storheteter förföljde mig. Jag började skriva. Jag läste vad jag hade skrivit och hatade det. Det var det värsta jag någonsin hade läst.

Sedan kom jag till Grönland. Det var en mycket verklig plats. Jag hade inte tid att filosofera om livet, men mer än tillräckligt att göra för att överleva det. Det fungerade inte särskilt bra. Allt föll samman. Och för första gången i mitt liv kände jag mig hel och levande. Jag tog upp mitt skrivande igen, kopierade författarna jag beundrade och skrev några noveller. De var inte bra, men de var dåliga på ett nytt sätt.

Men saker och ting virvlade utom kontroll. Jag blev en alkoholiserad sexgalning, skilde mig, försummade mina barn och jag kunde inte räkna ut hur jag skulle komma någon människa nära. Och de få gånger jag inledde ett nytt förhållande gjorde jag snabbt slut. Jag började ta droger. Jag hamnade på en toalett i Nuuk i tre år, med en nål i en ven. Blodet strömmande ner för armen och en kollega bankade på dörren. Kim, är du okej?

Jag var inte okej.

Men jag blev okej. Och jag skrev en bok om det. Jag har blivit författare. Verkligheten och föreställningen om verkligheten har börjat likna varandra intill förvirring. Och lyckligtvis finns det fortfarande gott om böcker som man kan gömma sig bakom.

Kim Leine

Köp Profeterna vid Evighetsfjorden på BTJ.se »

Köp fler titlar av Kim Leine »


«
 Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy