Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Josephine Palm

header_fbJosephine Palm

Redan när jag var tre fyra år stod jag i mormors kök hemma i Norrköping och bakade. Både hon och morfar var duktiga hemmabagare. Jag minns att allt de bakade var så fint. Ja, än idag bakar mormor vackra kakor, för att inte tala om hennes rulltårtor. Dessa ljuvliga rulltårtor som jag skulle kunna baka i sömnen, och som faktiskt gav mig min första ”Stjärnbagartitel” i teve-programmet ”Hela Sverige bakar”. Morfar bakade oftast bröd. Otroligt goda sådana, men även en och annan kaka. Eftersom jag tillbringade mycket tid hos mormor och morfar blev det även en hel del bakande. Det finaste med att baka hemma hos dem var att jag fick göra precis som jag ville. Och det gjorde jag! Främst bakade jag sniglar i olika storlek och utförande, men särskilt ätbara var de knappast. De små blev stenhårda och brända, medan de stora var degiga och underbakade. Fast det spelade mindre roll. Värmen och kärleken i mormors och morfars kök blandades med känslan av frihet och ett eget skapande – och för mig blev det synonymt med bakning för all framtid.

Baka: lite glammigare, lite roligare När jag blev lite äldre började jag tycka att den stora utmaningen var att få samtliga exemplar att se på pricken likadana ut. Och sporten blev att försöka dekorera dem så att de såg så där löjligt aptitliga ut som mormors kakor gjorde. Jag älskade att smita in på bagerier och konditorier och beundra de prydliga raderna av bakelser, kakor och tårtor. Vackra, jämna och identiska. Det var mitt ideal. De vingelkantiga sniglarna ersattes nu av välarbetade och avancerat dekorerade bakverk. Jag kunde lägga timmar på att pynta en vanlig jordgubbstårta. När jag senare flyttade till New York blandades mina svenska baktraditioner med influenser från den amerikanska östkusten. Stora cupcakes och maffiga tårtor med sinnrik dekor var svaret på mina glammiga bakdrömmar. Utbudet av spritsar, tyllar och formar var oändligt mycket större än i Sverige, vilket minskade glappet mellan vardag och glamour och gav mig ännu större möjligheter att piffa till mina bakverk. Kanske det bör tilläggas att varje gång jag reser hem från USA har jag en halv resväska full med nya bakprylar – allt för att stilla mitt omättliga begär.

Så – ja, jag älskar att baka. Samma lycka som jag kände i mormors och morfars kök känner jag varje gång jag ska baka något, litet som stort. Sniglarna har däremot aldrig gjort någon comeback på mitt bakbord, och även om jag i dag inte är alls lika nitisk i min strävan efter perfekt jämna bakverk så lever garneringslusten kvar. Mitt amerikanska bakningsarv håller i sig. Och tur är väl det, eftersom jag anser att ytan är minst lika viktig som smaken. Allt jag bakar måste se riktigt gott ut. Därmed inte sagt att bakverk måste vara avancerade för att se aptitliga ut, snarare tvärtom. Men visst är det väl ändå något speciellt med ett bakverk som har det där lilla extra? När någon har lagt ner själ och möda på en sötsak. För mig är det lyx. Att glamma till vardagen med små medel kan betyda så mycket. Vilken sockerkaka som helst kan bli glamourös med några enkla knep. Egentligen handlar det bara om att tänka lite annorlunda, twista till något du brukar baka, lägga till någon ingrediens eller bara presentera ditt bakverk lite extra snyggt. För mig är en gnutta glamour precis det som behövs för att ett bakverk ska bli fulländat. Det kan te sig i olika skepnader. Glamour är inte en stil, det är en känsla. Känns det glammigt, ja då är det glammigt. Att baka med glamour är att baka med det lilla extra och glimten i ögat. Utan att behöva krångla till det.

Köp Baka: lite glammigare, lite roligare på BTJ.se » 


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy