Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Katarina Bivald

header_fbKatarina Bivald

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar är en romantisk och humoristisk feel good-roman om vänskapens kraft, kärleken till böcker och om att hitta sin plats i tillvaron – och inte minst om vad en bokhandel kan betyda för en stad som går på knäna.

28-åriga Sara Lindqvist kommer till Broken Wheel i södra Iowa, inställd på att träffa Amy Harris, 65, som hon under flera år brevväxlat med, och på att få uppleva en äkta amerikansk småstad. Men när hon kommer dit har Amy dött, och Broken Wheel visar sig vara långtifrån den idealiserade bild som Amys brev gett henne. I själva verket finns där mest tegel, betong, trasiga fönster och tomma butikslokaler.

Men där finns förstås också människorna som Amy skrivit om i sina brev; lite konstiga, lite kantstötta, kämpande på det där sättet som människor gör när livet mest handlar om att ta sig igenom det. Sara själv har överhuvudtaget aldrig lärt sig att leva. Efter att ha vuxit upp i böckernas förtrollade värld känns det verkliga livet så … ostrukturerat. Gud har en så fruktansvärt dålig känsla för dramaturgi. Men så småningom dras hon ifrån böckerna av Broken Wheels konstiga invånare, och hon bestämmer sig för att starta en bokhandel för att på något sätt betala tillbaka för deras vänlighet.

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar På ett sätt är boken så långt ifrån självbiografisk man kan komma. Broken Wheel är en helt fiktiv stad, och för övrigt har Katarina Bivald aldrig ens varit i Iowa. Hon valde att placera sin berättelse där just för att hon inte kände till något om delstaten. Om man ändå ska hitta på är det roligare att få hitta på ordentligt. Det enda hon visste om Iowa var att det var en del av The Great Plains, som hon tyckte var magiskt, och att de en gång haft en bibliotekskatt vid namn Dewey Readmore Books.

Samtidigt finns det en hel del likheter mellan Sara och Katarina Bivald. Katarina Bivald, född 1983 i Haninge, växte upp med näsan i en bok och jobbade under tio år extra i en privatägd bokhandel av den dammigare sorten. Hon är nästan lika skeptisk till verkligheten som Sara, och hon är övertygad om att en bokhandel kan lösa nästan alla problem som finns.

I boken inser Sara däremot att om hon ska få människorna i Broken Wheel att läsa, kommer hon kanske behöva skapa en något oortodox bokhandel. Fakta, deckare, skönlitteratur är ju klart tillfredsställande kategorier för henne, men de kanske inte säger så mycket för stadens invånare. Så deckare blir Sex, våld och vapen, feel good-böcker samlas i kategorin För fredagskvällar och lata söndagar i sängen, och en egen hylla skapas för de som inte tycker om långa böcker – Inga onödiga ord. Där ställer hon alla böcker av Hemingway hon kan hitta. I ett försök att övertyga den snobbiga grannstaden Hope om att Broken Wheel i själva verket är en litterär och läsande stad samlar hon också så småningom alla Nobelpristagare, alla som nominerats till Booker-priset, alla Pulitzervinnare och alla svåra och finkulturella författare hon kan komma på i kategorin Läsarna i Broken Wheel rekommenderar.

Idag bor Katarina Bivald i Älta tillsammans med sin syster och så många bokhyllor hon får plats med. Hon kan fortfarande inte gå in i en bokhandel utan att omedvetet räta till bokhögar.

Köp Läsarna i Broken Wheel rekommenderar »

Läs mer på www.katarinabivald.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy