Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Johanna Schreiber

header_fbJohanna Schreiber

Att skriva för tonåringar har känts självklart för mig ända sedan jag, som 23-åring, fick mitt första journalistjobb på tidningen FRIDA. Där skrev jag bland annat spalten ”Fråga Johanna” om kärlek, sex och relationer. Direktkontakten med de tusentals tjejer som mejlade mig under de två och ett halvt år jag jobbade med spalten var den främsta inspirationen för mig då jag började skriva på Carlstensveckan.

Idag är jag 26 år, arbetar som nyhetsreporter på tidningen Expressen, och har fortfarande inte velat släppa den nära kontakten med unga tjejer. Det gör mig oerhört varm i hjärtat när unga vänder sig till mig och ber att jag ska hjälpa dem att föra fram sina historier i tidningen.

Att handlingen till min debutroman skulle vara förlagd till ett seglarläger – ett sommarläger – var självklart.

För mig är de sommarläger jag själv besökte som ung synonyma med frihet. Jag kunde gå ut från mitt rum i hur kort kjol och hur urringat linne jag ville utan att någon sa åt mig att byta kläder. Jag kunde dra kajalen sju varv runt ögonen utan att pappa sa åt mig att torka bort det. Min bästis garderob låg vägg i vägg med min – och innebar oändliga fashion-möjligheter. Någonstans visste jag att det såg ut som skit. Men det spelade ingen roll – jag hade ju fått välja helt själv hur jag såg ut!

CarlstensveckanEn annan form av frihet med att åka på sommarläger under de tidiga tonåren är förstås att man kan ligga och hångla med en kille en hel natt - utan att behöva vara det minsta orolig för att nyfikna vuxna skulle sticka in näsan genom dörröppningen och döda stämningen.

Att befinna sig på gränsen till vuxenvärlden är både en av de härligaste och en av de jobbigaste perioderna i livet. Men på ett sommarläger har du chansen att vara den du vill vara – hänga med de kompisar du vill, göra dina egna val och du slipper alla ”måsten” från både föräldrar och lärare.

Carlstensveckan är som ett pussel där jag fogat ihop bitarna till mitt alldeles eget sommarparadis, kryddat med subtila svar på de vanligaste frågorna jag fick från mina FRIDA-läsare.

Jag hoppas att läsarna kommer att älska Marstrand, de tuffa seglingspassen, de sena nätterna och pirriga hångelscenerna i Carlstensveckan lika mycket som jag själv gör.

Köp Carlstensveckan på BTJ.se »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy