Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Jonas Terning

header_fbJonas Terning

Mellanstadiet. En anteckning i skrivboksmarginalen, från en vikarie som inte förstått hur tunga ord kan väga. Eller så var det just det hon gjort.

”Wow, du är ju en riktig författare”.

Där någonstans såddes fröet, och tjugo år senare var det dags att se om det kunde växa. Jag hade sagt upp mig, frilansade som journalist och lovade mig själv att i år, i år ska jag skriva. Lineup växte fram och historien berör någonting vi inte sett förut. Den visar den andra sidan av backpackerkulturen, fjärran från soliga vykort och lyriska mejl. I centrum står Jonatan, en ung man som drar till Australien och kastar sig in i en tillvaro fylld av stormande vågor, nyfunnen kärlek och knarkstinna fester.

LineupJag reste själv runt i samma miljöer för drygt tio år sedan. Var en del av den snitslade bana längs australiens östkust som många svenskar följer efter gymnasiet. Radhusbarnens egen frigörelse. Med fester och fylla och knark och knull och skål för livet och en semester som aldrig tar slut. Och någonstans där började Lineup ta form. För någonting händer med oss när vi far utomlands. När hemlandets höga moral och förebrående blickar är borta finns bara magkänsla och nyfikenhet kvar. Och vilka är vi då?

Att Lineup skulle utspela sig i surfarnas miljöer var självklart. Gräv där du står sägs det, och där har jag stått många gånger. Eller suttit framförallt, ute i lineup, den plats där surfarna väntar på vågorna. Såväl i Sverige som utomlands. Och historien har upprepat sig framför mina ögon. På Sydneys stränder. Bland säsongarna i Costa Rica. Med påtända familjefäder i Marocko. Under stökiga fester i Portugal. Svenskarna som är någonting här hemma, och någonting annat där borta. Men jag förstår dem. För surfarna har lyckats med allt det där vi andra drömmer om. De har förvandlat livet till ett enda långt sommarlov. Solvarmt och sorglöst. Och om du är där, om du precis som bokens huvudperson Jonatan tagit dig in bland surfarna och århundradets vågor skymtar vid horisonten och din kärlek står vid din sida, vill du då inte stanna just där? Skulle du inte också göra vad som helst, gå hur långt som helst, för att slippa åka hem igen?

Jonas Terning, född 1980, är journalist och redaktör på tidningen Café. Han har det senaste decenniet skrivit surfreportage såväl på hemmaplan som utomlands: Frankrike, Portugal, Kanarieöarna, Marocko, Norge, USA, Costa Rica och givetvis Australien, där han även har varit bosatt. I dag bor Jonas med fru och barn i Stockholm. Lineup är hans debutroman.

Köp Lineup på BTJ.se »

Hemsida: www.jonasterning.se


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy