Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Janina Kastevik

header_fbJanina Kastevik

Jag minns precis. Jag är tio år, det luktar nyvässad blyertspenna i det gula folkbiblioteket och jag går med huvudet på sned och läser på bokryggarna i hyllorna.

När jag hittar rätt bok ska det kännas som när man får syn på en blank peng på trottoaren eller hittar en bortglömd karamell i fickan. Det ska suga till i magen av spänning och lycka.

Helst ska boken handla om magiska garderober, flygande mattor, godisfabriker och förtrollade sängknoppar. Är den tråkig, nyttig och full med vuxna pekpinnar åker den omedelbart tillbaka in i hyllan. Nej, boken jag letar efter ska skimra, glänsa, locka, ropa. Jag behöver bara läsa någon sida så vet jag genast om jag hittat rätt. Och jag läser, läser, läser. Vid frukostbordet, på golvet, i skolbänken, i bilen, på bryggan. Är boken riktigt bra händer det att jag glömmer att gå av bussen på rätt hållplats.

Slottet av isJag tänker mig alltid att jag också ska skriva en bok någon gång. I skolan knåpar jag ner små berättelser i skrivböckerna och fröken skriver alltid Jättebra! med bläck i kanten. Men helt plötsligt är jag vuxen. Jag är mamma till två barn, gift, jurist, bor i ett grönt hus och plockar mest ur diskmaskiner och skriver brottmålsdomar. Inte en endaste liten bok har jag skrivit. Men jag går fortfarande av på fel hållplats ibland om jag är tillräckligt uppslukad av det jag läser.

Så en dag bestämmer jag mig bara. Nä, jag måste i alla fall försöka! Jag vill prova att skriva en bok, en sådan som jag jämt letade efter alla de där gångerna på biblioteket. Att den ska handla om en magisk hiss, det har jag bestämt sedan länge. Och jag stoppar in allt jag älskar i berättelsen. Det ska vara cirkus! Godis som växer i ett trädgårdsland! Knarriga gubbar och inälvsmat! Ett sirligt sagoslott! Det måste vara spännande såklart. Och sorgligt och vackert och kanske lite skruvat.

Berättelsen jag skrev heter Slottet av is och till min stora glädje blev det en alldeles riktig bok av den. Och den finns numera, overkligt nog, både på bibliotek och i bokhandeln.

Nu hoppas jag att det är många barn som väljer just min bok bland ryggarna i hyllorna. Och tänk om den skulle kunna åstadkomma åtminstone ett litet lyckosug i magen på några av dem. Det önskar jag mig, så innerligt.

Köp Slottet av is på BTJ.se »

 

« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy