Tillbaka till BTJ.se
Skriv ut

Henrik Tamm

header_fbHenrik Tamm

Den har omgett mig i hela mitt liv, fantasin. Att hitta på världar, och karaktärer som bor i dessa världar, är det enda jag är riktigt bra på. Till en början funderade jag på att välja en mer »normal« livsväg (jag gick till och med på teknisk linje på gymnasiet), men insåg efter ett tag att jag inte ville kompromissa.

Men driven var jag, så när jag vid nitton års ålder hamnade i Los Angeles, där jag snart drogs in i ett nystartat animationsbolag som hette Dreamworks, kändes det helt naturligt. Fast då var det tecknandet som stod i fokus. Jag befann mig plötsligt i ett litet sällskap, en elitstyrka, som skapade utseendet på de första filmerna som bolaget producerade. Det var som att hamna i en dröm. I nästan nio år blev jag kvar där, tills en god vän fick mig att lämna min bekväma studio för att hjälpa honom med filmatiseringen av Narniaböckerna i Nya Zeeland. Efter det blev det många fler filmer som utsattes för min penna.

Skrivandet smög sig sakta på under de där åren. Några kortare historier och ett par filmmanus fick jag ur mig bland allt tecknande. Men egentligen har jag alltid berättat, fast i bild. Det var så vi arbetade. Så steget till att skriva en egen bok var inte så stort.

Ibland har jag funderat på varför jag lockades in i fantasins värld. Kanske var det allt resande som liten; uppväxten i Östafrika, Pakistan och Peru. Sex kontinenter har jag bott på nu. Vilt främmande kulturer och människor. När jag ser tillbaka på den tiden så inser jag vilken skatt det var att få växa upp på det sättet. I början trodde jag att det var normalt, att alla barn flängde världen runt när de var små, men så var det visst inte.

Ninja Timmy och de stulna skrattenIdén till berättelsen om Ninja Timmy fick jag efter en resa till Peking där jag föreläste om animation. En kväll satt jag tillsammans med några vänner på ett hustak i gamla Peking och åt tårta. Plötsligt smög sig en liten grå katt som absolut ville smaka fram över hustaken. Han var ganska vild, och var inte det minsta intresserad av att bli klappad. Men tårta skulle han ha. Jag började fundera på hur hans liv kunde se ut i denna storstad; var han sov om nätterna, om han hade några kompisar, hur han skulle se ut i en ninjadräkt. Dagen efter besökte jag en jättegammal leksaksaffär som drivits av samma familj i generationer. Alla leksaker var handgjorda, och fantastiskt vackra, så självklart måste några av dem vara magiska. Det brukar ju vara så. Det var bara att spinna vidare.

Nu har jag flera olika bokprojekt på gång. När man arbetar med film, hur roligt det än är, så är det alltid med någon annans idé. Så jag började fundera: Vad har jag att berätta? Hur ser jag på världen? Att få skriva och dessutom illustrera sina egna historier är som att släppa sin fantasi helt fri. Det finns nog inget bättre.

Henrik Tamm gick i Polhemsgymnasiet i Göteborg och studerade 1992-1995 vid Art Center College of Design i Pasadena (Los Angeles), Kalifornien.

Han har arbetat vid stora amerikanska filmbolag som Dreamworks, med filmerna Shrek, Shrek 2, Kung Fu Panda med flera. Detta följdes av flera live-action filmer, bland andra Narnia, Captain America, Men in Black 3, Green Lantern, samt Arn här i Sverige. Som konceptdesigner tecknade Henrik de första bilderna av hur filmen skulle gestalta sig utifrån manus. Han debuterade som bokillustratör till Den dansande djävulen av Martin Widmark. Den följdes av två böcker till om Tyko Flors äventyr genom tre världar, Fyrtornet i Son-Li och Polyhymnias guld.

Henrik skriver själv böcker och filmanus och har en ny spelfilm på gång. Han egna debutbok Ninja Timmy och de stulna skratten kom 2013.

Köp Ninja Timmy och de stulna skratten på BTJ.se »

Läs mer på: www.henriktamm.com »


« Tillbaka till nätbutiken BTJ.se Logga in
BTJ besöksadress: Scheelevägen 32  •  Postadress: 221 82 Lund    046-180 000  •  info@btj.se  •  Personuppgiftspolicy